onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Inför valet pressas politikerna om vården

Publicerad: 27 juni 2014, 11:12

Trots höstens val och storpolitiken lär hälso- och sjukvården behålla positionen som ett av de hetaste områdena i årets upplaga av politikerveckan i Almedalen.


Patientorganisationerna är i år extra flitiga som arrangörer av och deltagare i seminarier, utfrågningar och mötesplatser. De är angelägna om att träffa politiker och ställa dem till svars eftersom det är valår, enligt Karin Lindvall, som varit projektledare för Almedalsveckan sedan 1995.

It och teknik i vården och patientsäkerheten är andra ämnen som dyker upp på många ställen.

Samtidigt varnar Karin Lindvall för att medieintresset kan ta helt andra vägar än de uppgjorda i årets program, med rekordmånga 3 300 inslag.

Försvarsfrågan pockar redan på ökad uppmärksamhet. Makthavares och journalisters vistelse på Gotland lär ge dem en förståelse för utsattheten, där mitt i Östersjön.

Och vem kan ha glömt intresset år 2010 för före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins (M) sexliv och konsekvenserna för regeringen? I sådana fall bleknar cancerstrategier och nya antibiotika, hur livsnödvändiga de än är.

Mer än någonsin tidigare försöker medieföretagen själva sätta agendan, enligt Karin Lindvall. De har sina egna arrangemang i stället för att passivt bevaka det andra behagar sätta strålkastarljusen på.

Håkan Sörman, direktör på Sveriges Kommuner och Landsting, ser ingen större risk för att vården, skolan och omsorgen hamnar i skymundan med tanke på hösten val.

– Tvärtom, under ett valår kidnappar rikspolitiker kommunernas och landstingens frågor för att det är de som ligger människor allra närmast, säger han.

Statliga frågor som kriminalpolitik, polisen eller utrikespolitiken är inte alls lika stora i Almedalen som vård, skola och omsorg.

Ett 50-tal lokala politiker från kommuner och landsting är också med i olika sammanhang. Där­emot är det sällsynt att partierna arrangerar egna seminarier om sjukvårdsfrågor. Ett av undantagen står S, V och MP i Landstinget i Kalmar län för. De lyfter frågan om patientavgifternas roll i välfärds­politiken.

Vårdföretagen lär få mycket att göra i Almedalen. De måste lyssna in nyanserna i de olika partiernas inställning till vinster i välfärden. Och ge sin bild av vad företagen inom sjukvården betyder för hela vården och patienterna.

Skulle det bli maktskifte och LO få igenom sin modell med företag med vinstbegränsningar, SVB-företag, skulle hälften av vårdföretagarna avveckla eller försöka sälja sina företag.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev