Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ingen gräddfil för ideella vårdgivare

Publicerad: 3 juli 2012, 14:39

De ideella vårdgivarna är viktiga. Men de ska inte få någon gräddfil före kommersiella aktörer. Det sade socialminister Göran Hägglund (KD) i Visby.


Det var inledningsvis en positiv stämning när socialminister Göran Hägglund (KD) mötte representanter för Famna som organiserar de ideella aktörerna inom vård och omsorg. Han fick beröm för sin förståelse för det civila samhället och berömde själv de ideella aktörerna.

– Samhället är oändligt mycket större än staten. Jag vill vara med och bygga ett samhälle där de idéburna aktörerna har en viktig roll. De har mycket att tillföra på vård och omsorgsområdet, sade Göran Hägglund och berättade att han själv är listad på en vårdcentral som drivs av ideella Bräcke diakoni.

Men de idéburna organisationerna är inte nöjda med hur deras möjligheter på vård och omsorgsområdet ser ut idag.

– Samhället behöver göra mer för att stimulera ideella aktörernas möjligheter. Det skulle behövas en direktupphandlingsmöjlighet för ideella organisationer som kommuner och landsting sätter ett värde i att sluta avtal med, sade Martin Ärnlöv, direktor på Bräcke diakoni.

Även Lotta Säfström, ordförande i Famna, efterlyste en möjlighet att för kommuner och landsting att välja bort kommersiella aktörer i en upphandling och besluta att en verksamhet ska drivas av en ideell aktör. Det är en möjlighet som Socialdemokraterna tidigare har föreslagit och som finns med i det sjukvårdspolitiska program som Miljöpartiet presenterar i Almedalen.

Men socialministern var kallsinnig till en sådan lösning.

– Politiker ska inte på lösa boliner beställa saker av vem som helst. Det ska vara transparent och möjligt att överklaga, sa Göran Hägglund.

Han slår vakt om att lagen om offentlig upphandling ska gälla på lika villkor för alla.

– Det är svårt och säga att vissa ska få bedriva vård och omsorg till en betydligt högre kostnad än andra. Jag tror att det är viktigt med likvärdighet, sa Göran Hägglund.

Miljöpartiet föreslår även att ideella aktörer ska få låna pengar ur en statlig fond till förmånliga villkor för att starta verksamheter i välfärden. Detta förslag är Göran Hägglund däremot öppen för att diskutera. Han har själv tidigare föreslagit en sådan fond.

– Det är en intressant tanke och vi tittar på möjligheten att införa något sådant, säger Göran Hägglund till Dagens Medicin efter seminariet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev