Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Inte dyrare för patienter

Publicerad: 30 Juni 2015, 10:55

Bild 1/3  

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Patienternas medfinansiering av den egna vården ökar inte längre, enligt Statens medicinsk-etiska råd.


–Under det senaste året har det inte blivit vanligare att låta patienter vara med och betala för olika tjänster, såvitt vi kan se, säger professor emeritus Kjell Asplund, ordförande i rådet Smer, till Dagens Medicin.

I december 2014 kom Smers rapport om etiska aspekter på med- och egenfinansiering i vården. Där varnade rådet för att en medfinansiering av olika tjänster och produkter ökar ojämlikheten i vården.

Den som har mycket pengar ska inte kunna köpa sig en kvalitativt bättre vård, var budskapet. Samtidigt var rekommendationen till landstingen att ta ställning till hur finansieringen skulle ske i varje enskild tjänst och produkt för sig.

– Det blev en intensiv debatt när rapporten kom, men den kom mest att handla om betalningarna av vissa ögonlinser och hörapparater. Inte om de mer principiella frågorna, vilket vi beklagar, säger professor Ingemar Engström, ledamot i Smer och ordförande i Läkarsällskapets delegation för medicinsk etik.

Enligt rådets kartläggning saknade de flesta landstingen och regionerna politiska beslut om hur man ska ställa sig till medfinansiering. I praktiken används betalningssättet mest i Stockholms läns landsting och Region Skåne.

– Inte heller där ser vi en utökning av medfinansieringen. Vår rapport har nog fått politikerna att tänka efter, säger Kjell Asplund efter rådets seminarium i Almedalen om medfinansiering.

Landstingen har också haft en annan rykande aktuell fråga om finansiering på sitt bord: betalningen av nya och dyra läkemedel mot cancer, som Soliris och Zytiga. Flera personer på seminariet ansåg att den diskussionen böra lyftas ut till befolkningen.

– Är det rimligt att läkemedlen ska få kosta en miljon om året och vad får det för undanträngningseffekter på den övriga vården? frågade professor Per Carlsson vid Prioriteringscentrum.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev