Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Jag ser ingen förnyelsediskussion kring sjukhusbyggena”

Publicerad: 2 juli 2019, 06:04

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Omställningen till nära vård kräver en helt annan typ av sjukhus. Därför borde forskningen involveras betydligt mer, tycker Göran Lindahl, föreståndare för Centrum för vårdens arkitektur.


Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Den 5 augusti börjar rivningen på tomten där Högsbo specialistsjukhus ska byggas i Göteborg. Byggnaden har planerats enligt intentionerna i Anna Nergårdhs utredning God och nära vård och ska till exempel inte rymma några slutenvårdsplatser.

– Vi står inför ett paradigmskifte i vården, konstaterade projektledare Henrik Almgren och arkitekten Josefina Hinnersson vid seminariet i Almedalen.

Men hur vet man då att det bygge som nu görs är rätt sätt att bygga på?
Det vet man inte, enligt Göran Lindahl. Han ifrågasätter också om de investeringar som görs verkligen behövs. Som Dagens Medicin tidigare berättat kommer det att byggas sjukhus för uppskattningsvis 100 miljarder de kommande åren.

– Det behövs en förnyelsediskussion kring investeringarna och den ser jag inte, utan man går på att lösa enstaka problem.

Hur mycket blir ni som forskare involverade i byggplaneringen?
– I för låg grad tycker jag. Det finns inget parallellt samarbete. Forskning på planeringsprocesser finns bara till viss del.

Så ni vill in tidigare i processen?
– Jag tror att vi definitivt skulle kunna ha en annan diskussion om vårdeffektivitet då.

Finns den perfekta sjukhusbyggnaden någonstans?
– Jag tror att den perfekta sjukhusbyggnaden finns på flera ställen under en kortare tid. Högsbo kommer antagligen att vara helt perfekt under fem års tid. Sent har det hänt något inom organisationsformen och då anses den inte vara effektiv längre.

Relaterat material

Miljarder till morgondagens sjukhusbyggen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev