Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Jämlik cancervård i fokus för debatt

Publicerad: 2 juli 2014, 14:50

Filippa Reinfeldt (M), landstingsråd i Stockholm, Jonas Andersson (FP), oppositionslandstingsråd i Västra Götaland, Anna-Karin Klomp (KD), landstingsråd i Uppsala, Christer Jonsson (C), landstingsråd i Kalmar, Helene Öberg (MP), oppositionslandstingsråd i

Foto: Lisa Blohm

Jämlik vård, väntetider och nivåstrukturering var några av nyckelorden när sju riksdagspartier drabbade samman i en cancerdebatt i Visby.


De regionala cancercentrumen och Cancerfonden bjöd in till Almedalsveckans cancerdag på onsdagen. Ett av inslagen var en debatt där sju av riksdagspartierna gav sin syn på framtidens cancervård. Frågan om en mer jämlik cancervård kom att prägla debatten.

– För mig är jämlikhet en röd tråd i allt. Det handlar om mycket mer än bara geografiska skillnader. Det handlar om att titta på skillnader som beror på kön, ålder, utbildningsnivå och andra socioekonomiska faktorer, sade Lena Hallengren, vice ordförande i riksdagens socialutskott och sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men trots detta inlägg blev det de geografiska aspekterna av en mer jämlik cancervård som dominerade diskussionen.

– Vi kommer att behöva koncentrera den högspecialiserade vården till färre ställen än i dag för att höja kvaliteten ytterligare, sade Filippa Reinfeldt (M) , landstingsråd i Stockholm och sjukvårdspolitisk talesperson.

Hon tog också upp en annan del av den geografiska dimensionen i sjukvården.

– Vi kan inte ha en sjukvård som tvingar människor att flytta och skriva sig någon annanstans för att kunna välja vård. Om patienterna vill kunna vara rörliga och välja vård i andra delar av landet måste vi anpassa sjukvården efter det, sade Filippa Reinfeldt och öppnade upp för någon form av nationellt vårdval i slutenvården.

Men alla tyckte inte att den typen av nationellt vårdval vore en lysande idé.

– Det får inte bli så att det bara är de som har vassa armbågar som kan ta sig fram till den bästa vården. Vi måste komma ihåg att många av de människor vi pratar om är väldigt svaga, sade Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Ledtider i cancervården var ett annat ämne där debatten hettade till. Socialdemokraterna föreslog nyligen att alla cancerpatienter ska få påbörja sin behandling inom fyra veckor från diagnos. Ett förslag som sågades av flera av de andra partierna i debatten.

– Om vi går ut och lovar alla cancerpatienter vård inom fyra veckor så tappar vi hela prioriteringstanken. En del cancerpatienter ska få vård inom några dagar medan andra kan vänta i åtta veckor utan problem. Den medicinska prioriteringen av vilka som behöver vård först måste få styra, sade Jonas Andersson (FP), oppositionsregionråd i Västra Götaland.

Socialdemokraterna fick aldrig tillfälle att bemöta denna kritik. Istället byttes debattämnet till förebyggande arbete där enigheten tycktes vara desto större. Alla ville se tuffare tag för att minska rökningen. Miljöpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Helene Öberg lyfte också fram betydelsen av att tala om cancerriskerna med alkohol. Socialdemokraternas Lena Hallengren fick slutligen allas ja och amen när hon konstaterade att det gäller att agera och inte bara prata.

–  Tidspressen är hård i primärvården i dag. Det får inte bara handla om att läkaren ska fråga patienterna hur mycket de röker och hur mycket de dricker och sedan skicka hem patienterna. Det måste finnas tid att hjälpa patienterna också.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev