Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Jämlik vård och patientmakt i fokus

Publicerad: 5 juli 2013, 13:08

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Jämlik vård, patientmakt och ersättningssystem har varit de stora frågorna på vårdområdet under årets Almedalsvecka.


Almedalsveckan i Visby går mot sitt slut och det är dags att summera intrycken. Även i år har ämnesområdet vård och omsorg varit det största bland seminarierna i Visby. Veckan inleddes på söndagen med ett tal av socialminister och partiledare Göran Hägglund (KD) där han helt undvek vårdfrågorna. I stället var det DN-journalisten Maciej Zaremba som förde upp vårdfrågorna på agendan i Almedalen när han anlände till Visby på måndagen.

Under ett seminarium som var mer än överfullt diskuterades styrningen av vården. Seminariet tog sin utgångspunkt i Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie om svensk sjukvård. Under debatten gick han till hårt angrepp mot de ersättningssystem som styr svensk sjukvård och kallade systemen för ”korrumperade”. Han deltog sedan i flera uppmärksammade seminarier under veckan.

– Diskussionen som Maciej Zaremba har visat vikten av att vi har professionen med oss när vi utformar sjukvården. Han har gjort mycket nytta genom att lyfta upp detta även om jag inte håller med honom om hans slutsatser, säger Göran Stiernstedt, direktör för vård och omsorg på SKL.

En annan tung fråga som har präglat vårddebatten i Almedalen har varit patientmakt. Frågorna om patienternas inflytande fick en extra skjuts av att regeringens patientmaktsutredare Johan Assarsson lämnade sitt slutbetänkande några dagar innan Almedalsveckan. Utredningens förslag diskuterades på många seminarier och hyllades för det mesta. Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson tycker att patientmaktsfrågorna har varit viktigast i Almedalen. Men på ett seminarium under veckan uttryckte hon också oro för om förslagen verkligen kommer att få genomslag ute i vården.

– Lagstiftningen måste implementeras i de operativa verksamheterna i landstingen om den ska få någon effekt, sade Anne Carlsson till Dagens Medicin.

Men kanske har den hetaste vårdfrågan under Almedalsveckan ändå varit jämlik vård. På seminarium efter seminarium har frågorna om jämlik vård dykt upp i olika former. Det har handlat om skillnader i vården mellan landstingen och om socioekonomiska skillnader. På flera seminarier har patienter delat med sig av starka berättelser om hur de har fått kämpa hårt för att få tillgång till nya behandlingsmetoder och läkemedel.

– Det är många droppar som har urholkat stenen. Frågan om jämlik vård har lyfts från så många olika håll och från så många olika aspekter att den till sist har hamnat högst upp på agendan, säger Anders Blanck, vd för läkemedelsindustrins branschorganisation Lif.

Frågan om organiseringen av sjukvården har varit het under diskussionerna om jämlik vård. Många röster har höjts för att det behövs en centralisering av svensk sjukvård.

– Jag tror inte att det kommer att vara hållbart att ha kvar 21 landsting på sikt, säger Christina Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket.

Att det är val nästa år har märkts redan under årets Almedalsvecka och diskussionerna om vilka som blir de hetaste vårdfrågorna är redan igång. Både inom alliansen och inom Socialdemokraterna sitter just nu grupper och jobbar med att besluta vilka vårdfrågor de ska driva i valrörelsen. Det är ingen vild gissning att frågorna om jämlik vård, patientmakt och ersättningssystem i vården kommer att finnas med när de presenterar sina förslag.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev