onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Jourläkaravtalet får skulden för låg produktivitet

Publicerad: 30 juni 2014, 09:03

Monica Renstig, författare och debattör, aktuell i Almedalen med boken

Sjukhusläkarna gör alldeles för lite och orsaken är jourläkaravtalet, enligt författaren Monica Renstig.


Med boken ”Den sjuka vården 2.0” rör hon om i grytan i det Sjukvårdssverige som är på plats i Almedalen. På seminarier hävdar hon att produktiviteten är för låg på sjukhusen. De svenska sjukhusläkarna träffar för få patienter och har för dåliga kvalitetsresultat jämfört med vården i andra länder.

– Skulle vi ha det som i Korea då? sufflerar en läkare i publiken på Dagens Medicins frukost-tv på måndagen.

Precis som när Monica Renstig och ekonomen Stefan Fölster för tio år sedan kom med sin förra genomgång av sjukvården finns det gott om upprörda läkare. De känner sig påhoppade och anser att mycket av kritiken är anekdotisk.

Den här gången gör Monica Renstig ett allvarligt försök att tränga igenom vad jourläkaravtalet betyder för sjukhusens produktivitet. Med hjälp av uppgifter från flera landsting och support från konsultföretag redovisar hon olika exempel. Som att jourarbete under fyra helger på ett år ger 200 timmars ledighet, samtidigt som läkaren får full lön.

– Det här är något som beslutsfattarna inte känner till. Det är också en viktig förklaring till att hela sjukvården fungerar som den gör, säger Monica Renstig, som även är journalist.

För det första sänks antalet timmar som kan användas för att träffa patienter och annan produktion. Trots att Sverige fått så många fler läkartjänster består köerna och orättvisorna. För det andra vill sjukhusläkarna inte gå över till att arbeta i den sämre betalda primärvården. Enligt Monica Renstig finns en alldeles för stor andel av läkarna kvar på sjukhusen även om primärvården fått fler uppgifter.

Primärvården klarar sig mycket bättre i Monica Renstigs nya granskning. Där tar läkarna emot fler patienter per dag än tidigare, även om skillnaderna är stora mellan landstingen. Vårdvalet, som blev obligatoriskt 2010, är främsta orsaken och särskilt höjs produktiviteten när ersättningen är prestationsbaserad.

Monica Renstig skrattar förtjust inför frågan om det rabalder hon redan har väckt i Almedalen.

– Det är tecken på att vi trampar på ömma tår. Men vi tycker att det är vår uppgift att synliggöra för politiker och beslutsfattare hur sjukvården kan göras mer effektiv, säger hon.

Det är inte några misslyckade planer på att bli läkare som ligger bakom hennes engagemang. Första gången hon gjorde en djupdykning i sjukvården var hon anställd som ekonomijournalist på Computer Sweden. Gör ett uppslag om effektiviteten i sjukvården, sade då hennes chef och på den vägen är det.

”Den sjuka vården 2.0” finansieras av bland annat Reforminstitutet, näringslivets tankesmedja som leds av Stefan Fölster.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev