onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Judoförbundet tar grepp om fallskador

Publicerad: 5 juli 2017, 11:00

Bild: Thinkstock

Fallträning för äldre skulle kunna förebygga många skador. Det tror Judoförbundet som arrangerar ett seminarium om fallskador under Almedalsveckan.


Judoförbundet är en av de mer oväntade seminariearrangörerna på sjukvårdsområdet under årets Almedalsvecka. På torsdagen är de medarrangörer till ett seminarium om att förebygga fallolyckor.

– Eftersom vi är fallnördar tycker vi det är lika viktigt att lära sig falla som det är att lära sig simma. Vi som tränar på fall hela tiden har en uppgift att vara med och lära ut de kunskaper vi har, säger Kristiina Pekkola, förbundsordförande för Judoförbundet.

Hennes förbund har nu inlett en satsning på att uppmuntra judoklubbarna runt om i landet att erbjuda fallträning för äldre personer. Klubbarna ska också kunna få utbildning i att lära ut fallteknik.

Skulle antalet skador i fallolyckor kunna minska om fler fick lära sig fallteknik?

– Ja, absolut. Det skulle minska både antalet frakturer och antalet hjärnskakningar.

Vad är nyckeln till att falla utan att skada sig?

– Det handlar om att inte sätta ut handen för att ta emot sig utan istället falla mjukt och rulla ihop sig som en kattunge.

På torsdagens seminarium medverkar även representanter från bland andra Socialstyrelsen och Riksidrottsförbundet. Seminariet ”Hur tar vi nya grepp för att förebygga fallolyckor som kostar samhället 24 miljarder årligen?” äger rum klockan 10:15 på torsdagen på Hotel Wisby.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev