Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Kalmars snabbspår hyllas

Publicerad: 1 Juli 2015, 12:26

I Kalmar erbjuds nyanlända flyktingar med bakgrund inom vården ett snabbspår.

Foto: Samuel Åsgård

I våras startade Kalmar ett snabbspår för att fånga upp vårdutbildade bland nyanlända invandrare och flyktingar. Nu kan modellen gå på export till fler landsting.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

Alla nyanlända utomeuropeiska flyktingar och invandrare ska erbjudas hälsosamtal när de kommer till Sverige. Detta bestämde sig Landstinget i Kalmar län i våras för att utnyttja för att ta reda på om det finns sjukvårdsutbildade bland de nyanlända till länet. Alla som kommer på ett hälsosamtal får därför nu frågan om de har en bakgrund inom sjukvården.

– Vi har ett ansvar för de här människorna som kommer till oss och då såg vi att deras behov av att hitta ett arbete kan sammanfalla med vårt behov av vårdpersonal, säger Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar.

De nyanlända som är vårdutbildade erbjuds en särskild utbildning i svenska inriktad mot sjukvårdssvenska. Utbildningen hålls på två av landstingets folkhögskolor. Dessutom erbjuds de praktikplats i vården parallellt med undervisningen i svenska.

Den politiska majoriteten i landstinget presenterade modellen för snabbspår på ett seminarium under Almedalsveckan och fick beröm för sin satsning.

– Det är viktigt att fler landsting följer efter och inför det här, sade Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Även Mikael Ribbenvik från Migrationsverket och Birgitta Heijer från Arbetsförmedlingen hyllade Kalmars initiativ.

– Hela kedjan måste hålla ihop med språkundervisning, boende, validering och praktik, sade Birgitta Heijer.

På plats under seminariet fanns även ortopedkirurgen Osama Sekar från Syrien och operationssjuksköterskan Sultan Alshalaldeh från Palestina. De är två av totalt 30 sjukvårdsutbildade nyanlända som just nu går utbildningen i sjukvårdssvenska. Båda berättade om sina förhoppningar att utbildningen ska ge dem möjligheten att snabbare få utöva sina yrken i Sverige.

Anders Henriksson berättar att andra landsting har hört av sig och velat veta mer om snabbspårsmodellen.

– Det finns ett sug efter det här i många delar av landet, säger han.

Relaterat material

Snabbspår för nyanlända med vårdutbildning

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev