onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Kan inte stå med armarna i kors när läkare sjukskrivs”

Publicerad: 5 juli 2017, 12:30

På bilden från vänster: Peter Carpelan, Mats Johansson och Heidi Stensmyren.

Foto: Samuel Åsgård

Schemaläggning behövs för att skapa bättre arbetsvillkor för läkare. Det hävdade Peter Carpelan (M) personallandstingsråd i Stockholm, under ett seminarium i Visby.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetStockholms läns landsting

När Stockholms läns landsting förra året beslutade att schemalägga läkarna mellan klockan 7 till 21 skapade det starka reaktioner från läkarkåren. Därför bjöd Läkarförbundet in till ett seminarium under Almedalsveckan med rubriken ”Ska politiker lägga personalens schema?”.

Alliansstyret i landstinget har tidigare motiverat beslutet med att de vill att fler läkare ska vara tillgängliga på dagtid. Men när frågan diskuterades i Visby lyfte personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) fram nya argument.

– Vi känner oss bekymrade över de långa arbetstiderna för läkarna, att många läkare arbetar för mycket. Vi kan inte stå med armarna i kors när unga läkare sjukskrivs, sade Peter Carpelan.

Enligt honom leder schemaläggning på dagtid till rimligare arbetstider för läkarna och minskar risken för sjukskrivning. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren höll inte med.

– Om man ska må bra på arbetet så handlar det om att ha möjlighet att påverka sin arbetssituation, att det finns en flexibilitet, sade hon.

Heidi Stensmyren lyfte fram att uppemot 40 procent av läkarna väljer att jobba vidare efter pensionsåldern och att det då är nödvändigt att det finns möjlighet till flexibla arbetstider.

Om Stockholmsmodellen med schemaläggning dagtid sprider sig i landet återstår att se. På seminariet medverkade också Mats Johansson (S), regionråd i Östergötland, som sitter med i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation. Han hade gott hopp om att de partsgemensamma samtal om arbetstider som nu pågår kommer att leda fram till arbetstidsmodeller som alla parter kan vara nöjda med.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev