fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

"Kan stimulera småföretagande"

Publicerad: 1 juli 2013, 08:08

Johan Assarsson

Foto: Lisa Blohm

Nya patientmaktslagen ökar konkurrenstrycket inom hela sjukvården, säger utredaren Johan Assarsson.


– Patienterna ska kunna gå vart de vill inom den öppna vården, de behöver inte hålla reda på några vårdval, säger Johan Assarsson, som för övrigt var först ut i Dagens Medicins frukost-tv-sändningar från Almedalen.

Att landstingsgränserna inte ska betyda några begräsningar när patienter väljer vård i hela landet, det har Assarssons utredning föreslagit tidigare. Men det får också konsekvenser för den växande marknaden med privata och alternativa vårdgivare.

– Patienter ska kunna boka en tid även inom den privata öppna specialistvården i hela landet, oavsett om ett företag ingår i vårdvalet eller är LOU-upphandlat, säger Johan Assarsson, som nyligen överlämnat sitt slutbetänkande till socialdepartementet.

Patienterna ska därmed kunna strunta i hur ett landsting rangordnat privata företag i en LOU-upphandling.

–        Det har inte varit helt enkelt att lösa den frågan, men vi har haft kontakter med Konkurrensverket och det här ska fungera, säger han.

Att ett företag, av konkurrensskäl, ska låta bli att råda en patient att söka en annan vård tror han knappast. Det skulle strida mot alla regler som gäller inom den medicinska etiken och övriga regelsystemet.

Johan Assarsson räknar med att förslagen om ökad makt för patienterna stimulerar småföretagandet. Blir till exempel en privat diabetesmottagning i Stockholm tillräckligt duktig kan den locka patienter även från andra delar av landet. Börjar diabetespatienter från exempelvis Kalmar åka till Stockholm för sin årliga kontroll ger det vården i Kalmar en tankeställare.

–        Antingen måste mottagningen i Kalmar förbättra sig eller acceptera utvecklingen, säger han.

Men hur ska vårdgivarna, stora som små, kunna hålla reda på var kvaliteten är bäst och ge sina patienter de bästa råden? Förutom att använda de kvalitetsregister som förhoppningsvis blir bättre?

–        Patientnämnderna är viktiga men kan inte ge annat än fakta, men patientföreningarna kan säkert ge goda råd, säger Johan Assarsson.

Relaterat material

Mer tillsyn ska få bukt med skillnader 

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev