Almedalen
Karriärstjänster på önskelistan
Publicerad: 5 juli 2016, 12:11
Karin Dahlman-Wright. Foto: Pax Engström Nyström/Dagens Medicin
Allt färre läkare forskar. För att ändra på detta vill Forska! Sverige se en nationell satsning på karriärstjänster för klinisk forskning i höstens forskningspropp.
Sjukhusläkarna inledde sitt seminarium under Almedalsveckan med att konstatera att allt färre läkare disputerar och att få av dem som disputerar väljer att fortsätta med en forskarkarriär. Flera lösningar för att ändra på detta presenterades under seminariet. Karolinska institutets tillförordnade rektor Karin Dahlman-Wright slog ett slag för de forskarskolor som KI har i dag för kliniker som funderar på att börja forska.
Men panelen var enig om att det viktigaste är att se till att det finns bra förutsättningar för dem som vill forska. Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige! lyfte fram behovet av karriärstjänster för kliniska forskare. Hon tror att det är det som behövs för att forskande läkare ska få den tid de behöver ägna åt forskning i den ständiga kampen mellan forskning och den dagliga vårdproduktionen.
– Om du har en sådan karriärstjänst så är det ditt jobb att forska och då kan inte någon komma och säga till dig att du ska prioritera någonting annat, sade Anna Nilsson Vindefjärd på seminariet.
När Dagens Medicin träffar henne efter seminariet berättar hon att Forska! Sverige har varit med och tagit fram ett förslag om karriärstjänster som lämnats till regeringen inför höstens forskningsproposition.
– Vi vill se medel för ett nationellt program för karriärstjänster inom klinisk forskning. Vårt förslag är att staten och landstingen delar på finansieringen och betalar hälften vardera, säger Anna Nilsson Vindefjärd.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har hittills inte avsatt pengar för karriärstjänster. Men SKL:s vice ordförande Anders Henriksson (S) utesluter inte att det kan bli aktuellt.
– De här frågorna är i fokus för oss just nu, säger han till Dagens Medicin.
SAMUEL ÅSGÅRD