Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

KD fick stöd för omorganiserad sjukvård

Publicerad: 30 juni 2014, 14:55

Anders Andersson, Heidi Stensmyren och Göran Stiernstedt.

Foto: Lisa Blohm

Socialminister Göran Hägglund (KD) fick stöd för sitt krav på att sjukvården behöver omorganiseras när jämlik vård diskuterades på ett seminarium i Visby.


– Vi har inte organiserat vården på det sätt som bäst tjänar patienten. Vi behöver tänka på nya sätt, sade socialminister Göran Hägglund (KD), när han mötte pressen i Visby på måndagen och kommenterade sin debattartikel i Svenska Dagbladet om att vården behöver organiseras om.

Måndagen är Kristdemokraternas dag i Almedalen och partiet ordnade ett seminarium som var en uppföljning på Göran Hägglunds debattartikel. Där fick partiet stöd för idéerna om en omorganiserad sjukvård.

– Det är helt klart att med den utveckling vi har nu av sjukvården så är ett normalstort svenskt landsting alldeles för litet, sade Göran Stiernstedt, regeringens samordnare för bättre resursutnyttjande i vården.

Även Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren gav sitt stöd till en ny organisation av sjukvården.

– Vi behöver en nationell nivå som styr sjukvården tydligare än i dag, sade Heidi Stensmyren.

Det blev även en diskussion om vad en statlig sjukvård skulle innebära för demokratin. Men Kristdemokraternas riksdagsledamot Anders Andersson ansåg att det bara skulle vara hälsosamt för sjukvården om den politiska makten över vården minskade.

– I dag är politiker inne i för mycket detaljer som professionen borde ansvara för, sa Anders Andersson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev