Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

KD vill bygga om sjukvården

Publicerad: 30 juni 2014, 08:06

Sjukvårdens problem är brist på samordning och effektivitet, skriver Göran Hägglund, socialminister och partiledare för KD.


I dag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet lyfter Göran Hägglund behovet av reformarbete inom hälso- och sjukvården. Svenska folket har rätt att förvänta sig inte bara en sjukvård i medicinsk världsklass utan också en jämlik vård, oavsett var man bor, anser han.

Göran Hägglund gör ett tankeexperiment – skulle sjukvården byggas upp från början i dag, vore det föga troligt att någon skulle föreslå att sjukvården skulle brytas ut från Sveriges övriga politiska och administrativa organisation och delas upp på 21 landsting.

Resurser är inte det största problemet i svensk sjukvård utan brist på effektivitet och samordning, betonar han. För att komma fram till en bra modell föreslår Kristdemokraterna att det tillsätts en stor utredning om sjukvårdens organisering i framtiden. ”För vår del är vi inte främmande för att helt lägga ned landstingen och flytta åtminstone den högspecialiserade sjukvården till staten”, skriver Göran Hägglund och hänvisar till den norska modellen.

Reformarbetet måste komma i gång nu, för den modell vi har duger inte för framtiden, avslutar Göran Hägglund sitt debattinlägg och utser sjukvården till valets viktigaste fråga där Kristdemokraterna tagit täten.

Klockan 12 i dag börjar Kristdemokraternas seminarium med rubriken ”Framtidens utmaningar för en jämlikare vård”.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev