fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Knökfull debatt om styrning av vården

Publicerad: 1 juli 2013, 11:49

Det var svårt att ta sig in på debatten ”Håller vi på att styra sönder vården?”

Foto: Lisa Blohm

Det blev trångt när styrningen av vården debatterades i Visby. Journalisten Maciej Zaremba kallade dagens ersättningssystem ”korrumperade”.


Det blev fullt till sista ståplats när revisionsbyrån EY hade bjudit in till debatt på temat ”Håller vi på att styra sönder vården?”. Ett extra rum för tv-överföring fick ordnas men även det blev överfullt. Orsaken till det stora intresset var troligen DN-journalisten Maciej Zaremba. Hans artikelserie om den svenska sjukvården fick stor uppmärksamhet under våren. En stor del av granskningen i artikelserien handlade om styrningen av vården. Under debatten gick han till hårt angrepp mot de ersättningssystem för vården som finns i dag.

– Läkare motiveras av inre motiv som mening, autonomi och att tjäna ett högre syfte. Då blir det fel att försöka motivera dem med böter och bonus, sa Maciej Zaremba bland annat.

Han kallade dagens styrsystem och ersättningssystem ”korrumperade” och sa att de inte ses som legitima av vårdpersonalen. Med detta menade han att systemen uppmuntrar till manipulation och leder till att läkarna ger patienterna fler diagnoser för att det ger högre ersättning.  Läkaresällskapets VD Filippa Nyberg höll inte med om att systemen leder till att läkare avsiktligt ”kodar fel”.

– Det är ovanligt och det strider mot läkaretiken, sa hon.

Maciej Zaremba var mycket kritisk till hur DRG-koder används för att avgöra resursfördelningen i vården.

– Systemet mäter inte effektivitet utan produktivitet. Man mäter bara volymer utan några som helst kvalitetskriterier. Det mäts bara hur fort man har hanterat en patient men inte om han kom ut död eller levande från behandlingen, sa Maciej Zaremba.

Han fick visst medhåll i denna kritik från några av de andra deltagarna i debatten.

– Det är för lite fokus på att utvärdera vad man faktiskt åstadkommer i vården, sa Anders Anell, professor i hälso- och sjukvårdens organisation och ekonomistyrning vid Lunds universitet.

Men paneldeltagarna höll inte med Maciej Zaremba om att dagens styrsystem är ”korrumperade”. Alla höll inte heller med honom om att regeringens kömiljard och vårdgaranti har skapat stora undanträngningseffekter i vården.

– Det är väldigt få undanträngningseffekter på grund av detta, sa Mats Eriksson, regionråd i Halland och ordförande i sjukvårdsberedningen på SKL.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev