Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Kommunal: Låg bemanning kan bli hinder för innovationer i vården

Publicerad: 3 juli 2013, 11:39

Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Foto: Lisa Blohm

Tekniska innovationer är ett sätt att få vårdpersonal att räcka till, tror Kommunals ordförande Annelie Nordström. Men hon ser att just personalbrist hindrar innovationer.


– Om man verkligen tror att det är i vårdmiljön som idéerna till innovationerna kan skapas, då måste det i vårdmiljön finnas tid till att reflektera och ha reflekterande idéer. Den bemanningsnivå som man har nu tillåter inte det, säger Annelie Nordström när Dagens Medicin fångar henne i Visby under onsdagsförmiddagen.

Där har hon just varit en av paneldeltagarna på ett seminarium arrangerat av industriforskningsinstitutet Rise på temat ”Kan ny teknik och innovationer hjälpa oss att få ihop ekvationen när allt färre ska ta hand om allt fler?”. Ska man tro paneldeltagarna från bland annat industrin, landstingssidan, PRO och fackförbundet Kommunal, är svaret ja. Tekniska lösningar som trygghetslarm och blodtrycksövervakning på distans kan göra att människokraften räcker till bättre i både vård och omsorg.

Hinder för införande av nya tekniska lösningar i kommuner och landsting togs också upp. Bland annat medicinteknikindustrin tyckte att det var svårt att få kommuner att betala för något som sparar pengar inte för dem utan för landstingen­ – och vice versa. Det här är något som behöver förändras, anser Annelie Nordström.

– På något vis måste det organiseras så att man ser till totalekonomin i stället för till varje litet spår. Man måste organisera och skapa de ekonomiska strukturerna som gör att man kan se att man kan ta hem vinsten någon annanstans. I och med att vi ändå har ett skattefinansierat system, spelar det inte så stor roll egentligen.

Annelie Nordström ser det som ”alldeles nödvändigt” att se över hur sjukvård och omsorg är organiserad i dag i Sverige, och ta ett helhetsgrepp. Inte minst för att resurserna ska användas kostnadseffektivt.

­­– Det blir en fragmentisering vi har med jättemånga kommuner och med jättemycket ansvar, trots att en del är väldigt, väldigt små, och med dåligt skatteunderlag. Sedan har vi dessutom landsting och en nationell nivå.

Är det en fråga som ni i Kommunal kommer att driva mer framöver?

– Jag vet inte, det är inte riktigt vårt fokus som fackförening. Men på de sätt som det får konsekvenser för våra medlemmar måste vi ta i det, givetvis, säger Annelie Nordström.

Om vi återvänder till Almedalsveckan, vad har varit bäst hittills?

– Jag kom först i går eftermiddag, så jag har inte hunnit vara på så mycket. Men nu är det väldigt tätt fram till lördag.

Vad ser du mest fram emot?

– Nu är det nog att prata med Anders Borg om unga människors möjlighet att jobba i vården.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev