Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Krav på statlig finansiering av vården

Publicerad: 2 juli 2012, 13:36

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån. Socialminister Göran Hägglund (KD), Mats Eriksson från SKL:s sjukvårdsdelegation, Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet och Anders Henriksson landstingsstyrelsens ordförande Landstinget Kalmar län.

Staten borde finansiera sjukvården. Det sade Läkarförbundets ordförande Marie Wedin på ett seminarium i Visby. Men hon fick inget stöd från socialminister Göran Hägglund.


Rättvis vård var temat när Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bjöd in till diskussion på måndagseftermiddagen. Att det var ett ämne som engagerade märktes i den fullsatta salen där många av vårdens makthavare hade samlats.

De fyra debattörerna socialminister Göran Hägglund (KD), Mats Eriksson (M), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, Anders Henriksson (S), landstingsråd i Kalmar och Läkarförbundets ordförande Marie Wedin var i alla fall överens på en punkt: Det är för stora skillnader i hur sjukvården ser ut i landet i dag.

– Vi har sett stora skillnader när vi har börjat mäta. Vi måste våga ta fram de skillnader som finns för att kunna ta itu med problemen, sade Göran Hägglund.

De mest radikala förslagen för att skapa en mer jämlik vård kom från Läkarförbundet och Marie Wedin.

– Vi behöver röra oss mot en nationell finansiering av sjukvården, sade hon.

När det gäller finansieringen och organiseringen av vården vill hon avskaffa dagens 21 landsting och regioner.

– Sverige är så pass litet att man kan ha det som en region, sade Marie Wedin, som också efterlyste en nationell behandlingsformsnämnd som skulle avgöra vilka behandlingsformer den svenska vården ska erbjuda.

Men en statlig finansiering av sjukvården var inget som socialminister Göran Hägglund (KD) nappade på.

– Vi finansierar vården genom landstingsskatt i Sverige och jag ser inga skäl att ändra på det, sade Göran Hägglund.

Men han lyfte samtidigt fram statliga satsningar som kömiljarden och vårdgarantin som framgångsrika sätt att skapa en mer jämlik vård.

– År från år ska vi lyfta golvet. Lägstanivån ska hela tiden höjas, sade Göran Hägglund.

Inte heller från Socialdemokraterna fick Marie Wedin något stöd för idén om att centralisera makten över vården.

– Vi har en svensk modell som bygger på att det finns en stark lokal och regional nivå. Det är en förutsättning för att drivkraften och utvecklingskraften ska finnas där, sa Anders Henriksson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev