Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Kritik mot Carlssons utredning

Publicerad: 3 juli 2012, 10:35

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån. Utredaren Stefan Carlsson är inte överens med Lars-Erik Holm om den nya myndighetsorganisationen.

En kunskapsmyndighet för vården måste vara centraliserad. Det sade Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i Almedalen och riktade kritik mot Stefan Carlssons utredning.


Makt eller slakt var titeln på Socialstyrelsens seminarium i Almedalen. Slakten syftade på Stefan Carlssons vård och omsorgsutredning som presenterades i våras. I den föreslog han att tolv vårdmyndigheter läggs ner och att fyra nya skapas.

Regeringen har redan valt att gå vidare med att skapa två av de nya myndigheterna. Socialstyrelsens tillsyn ska brytas ut och bilda Inspektionen för vård och omsorg med Gunilla Hulth-Backlund som generaldirektör. Apotekens service AB ska ombildas och bli Myndigheten för apoteks- och vårdinfrastruktur.

På tisdagens seminarium i Almedalen diskuterades den föreslagna Kunskapsmyndigheten för vård och omsorg.

– Mitt förslag är en decentraliserad kunskapsmyndighet som är mer användarvänlig än vad dagens kunskapsstyrning är. I dag producerar de olika myndigheternas kunskapsstyrning böcker som redan är utdaterade och som ingen tittar i, sade Stefan Carlsson på seminariet.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm var kritisk till förslaget om en decentraliserad kunskapsmyndighet.

– Ska man ha en kunskapsmyndighet måste den vara centraliserad. Att regionalisera den vore att åderlåta kraften i myndigheten. Då blir det någon ensam person på ett regionkontor någonstans som ska sitta och vara expert för ett stort område, sade Lars-Erik Holm.

Men Stefan Carlsson replikerade direkt.

– Det kommer inte att bli så men närheten är viktigare än antalet personer, sa Stefan Carlsson.

Lars-Erik Holm anklagade också Stefan Carlssons förslag för att urholka den statliga styrningen av vården.

– Risken är att det blir en kommunalegoistisk organisation. Staten borde fundera över varför utredningen har tagits emot så väl av kommuner och landsting. Jag är inte säker på att jämlikheten i vården kommer att öka med de här förslagen, sa Lars-Erik Holm.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev