Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Läge att planera svensk vårdexport

Publicerad: 4 juli 2013, 09:20

Foto: Jupiterimages, Photos.com

Det är dags för en nationell affärsplan för svensk vårdexport. Trycket finns, dessvärre även betydande komplikationer.


Mikael Rosén, vd för Skåne Care AB, möter en stor efterfrågan från utländska patienter som vill köpa svensk högspecialiserad vård. Det av regionen helägda bolaget medverkar också vid exempelvis utbildning av diabetessjuksköterskor i länder som Förenade Arabemiraten.

På seminariet Vårdexport på tillväxt i Almedalen sade han att han lätt skulle kunna fylla 30 sjukhus med exportvård. När publiken hickade till förklarade han att det handlar om ett längre perspektiv och att det definitivt inte bara är att tuta och köra.

– Det jag behöver är en långsiktig och politiskt förankrad plan. Vi måste samarbeta både med offentlig och privat driven vård och klara ut hur finansieringen i olika situationer ska ordnas, sade Mikael Rosén, som blev vd i Skåne Care AB i februari.

Det handlar inte bara om att mäkla, förmedla, en vårdplats till patienten och se till att svenska vården får betalt för sitt jobb. Den sjuka och familjen ska bo på hotell och eftervård kan behövas. Tolkar ska det också finnas.

Skåne Care är i slutfasen av ett stort uppdrag som gäller krigsskadade personer från Libyen. Sedan våren 2012 har ett 40-tal patienter fått vård på sjukhuset i Hässleholm. Under 2013 räknar Mikael Rosén med att mellan 75 och 80 patienter kommer hit och har med sig en betalningsförbindelse från respektive land eller försäkringsbolag.

Men går det verkligen att sälja vård utomlands med tanke på den ansträngda situationen inom svensk sjukvård, inte minst i Skåne?

– Det är sådana frågor som måste upp i samband med en affärsplan. Annars blir det bara diskussioner om gräddfiler för utländska patienter, sade Stefan Larsson, vd för Boston Consulting Group.

Regionrådet Michael Sandin (M) tycker att det vore mycket bättre att sälja vård i stället för att fortsätta att minska vårdplatser och låta operationssalar stå tomma.

– Vi är bara i början av en vårdexport. Vi står inför ett politiskt förankringsarbete, sade han.

2012 hade Skåne Care AB en omsättning på 110 miljoner kronor och en vinst på 10. De pengarna gick oavkortat tillbaka till invånare i regionen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev