Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Läkare och barnmorskor eniga om lösning mot personalflykt

Publicerad: 4 juli 2017, 06:59

Från vänster: Mia Ahlberg, Karin Petterson, Magnus Domellöf och Lars Ladfors.

Foto: Pax Engström Nyström

Läkarkåren och barnmorskeföreningen är enig: En barnmorska per kvinna under förlossningen är en vettig lösning för att minska barnmorskekrisen.

Ämnen i artikeln:

VårdkrisenFörlossningsvård

Flykten av specialistsjuksköterskor både på förlossnings- och på neonatalavdelningar oroar samtliga läkare i panelen i när Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, ordnar seminarium i Almedalen.

– Det är dags för en haverikommission vad gäller specialistsjuksköterskor, säger förlossningsläkaren Lars Ladfors, styrelseledamot för Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, SFOG.

Seminariet handlar om krisen i förlossningsvården Trots att Sverige har en relativt god förlossningsvård, att teamarbetet lyfts fram som positivt och att kvalitetsarbete fungerar trots en pressad vardag så oroar sig flera av deltagarna för att kvaliteten riskerar att sjunka.

– I stället för att ägna mig åt vård sitter vi i dag som några slags reseledare som ordnar vårdplatser för patienter där vi vet att det riskerar bli komplikationer, säger Magnus Domellöf, professor på Umeå universitet och ordförande i Svenska Neonatalföreningen.

Tidigare samma dag har P4 Uppland rapporterat att två patienter flugits till Åbo enligt det avtal om neonatalvårdplatser som Region Uppsala har köpt i Finland. Bakgrunden är personalbristen i Uppsala.

– Det finns ingen snabb lösning på problemet. Nej! Och där har KD- landstingsrådet Ella Bohlin i Stockholm helt fel, utbrister Karin Pettersson, personalflödeschef för komplicerad graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset.

Ella Bohlin hävdade i en intervju i Dagens Nyheter i förra veckan att bilden av en BB-kris i Stockholms läns landsting inte stämmer. Hon sade att Karolinska sjukhuset i Solna och Södertäljesjukhus lyckats rekrytera personal till sommaren samt pekade på utbyggda förlossningsavdelningar på Karolinska Huddinge, Södersjukhuset och en kommande klinik på S:t Görans sjukhus.

Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, menar att utbyggda avdelningar inte räcker.

– Det räcker inte längre med högre löner eller arbetstidsmodeller heller. Det är arbetsbelastningen som är för hög. Vi har en lösning på problemet som politikerna kan ta direkt: Alla kvinnor ska ha en barnmorska vid sin sida under en förlossning. I dag har vi barnmorskor kroniskt hög belastning, springer emellan och har svårt att då börja med kvalitetsarbete, säger hon.

Hela panelen ställer sig bakom Barnmorskeförbundets krav: En kvinna, en förlossning, en barnmorska. Lars Ladfors lyfter fram ett evidensbaserat stöd för att det skulle ha en positiv effekt.

– Vi må ha haft ett gott teamarbete, men att vi är rörande överens om det här, det är nytt, säger Mia Ahlberg.

Problemet?

– Vad som än görs kostar det pengar, oavsett om det är scheman som ska ändras, löner som ska höjas eller fler som ska anställas, säger Magnus Domellöf.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev