onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Läkarförbundet vill ha utredning av akutuppdraget

Publicerad: 1 juli 2018, 17:07

Moderator Yasemin Arhan Modéer fick en ganska enig panel i Öresundshuset. Carl Johan Sonesson (M) Region Skåne, Anna-Lena Hogerud (S) Region Skåne, Heidi Stensmyren ordförande Läkarförbundet, Sineva Ribeiro ordförande Vårdförbundet, och Peter Nordqvist, generalsekreterare Hjärtebarnsfonden konstaterade att det inte räcker med koncentrerad vård.

Foto: Linda Berglund

Att koncentrera viss vård är bra, men resten av vårdkedjan har glömts bort. Därför vill Läkarförbundet omgående ha en ny utredning av akutuppdraget.


Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Den första juli trädde lagen om den högspecialiserade vården i kraft och panelen vid ett seminarium i Almedalen var rörande eniga om att koncentrera viss vård inte är dåligt i sig, men att resten av vårdkedjan måste fungera också.

Redan i april skrev Swesem, föreningen för svensk akutsjukvård, till socialdepartementet och krävde att konsekvenserna av den högspecialiserade vården ska utredas och i mitten av juni fick Socialstyrelsen i uppdrag att analysera vilka konsekvenser den högspecialiserade vården får för landets akutsjukvård.

Men det räcker inte enligt Läkarförbundet.

– Vi vill ha en ny utredning av akutuppdraget direkt efter valet, säger ordförande Heidi Stensmyren.

Panelen, som bestod av både politiker och professionsföreträdare pekade på att även om fem procent av vården koncentreras till några få enheter så måste resterande 95 procent fungera också.

– Vi måste klara basuppdraget också, säger vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Seminariet arrangerades av Region Skåne.

Relaterat material

Utfall för akutsjukvården ska analyseras

”All fortsatt centralisering bör försättas i väntläge”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev