Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Lång kravlista från läkarna på nytt it-system

Publicerad: 2 juli 2015, 14:09

Läkarförbundets Karin Båtelson har lagt fram en lång kravlista för framtidens informationssystem i sjukvården inför politiker i det stora nya it-samarbetet 3R.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneVästra GötalandsregionenStockholms läns landsting

Standardiserad information, och inte för långrandiga texter, information som handlar om avvikelser och inte det som är normalt förlopp hos patienten, en inloggning till allt, trådlöst system som funkar på fickan, patientfokus, automatisk överföring till kvalitetsregister, beslutsstöd som anpassas efter patientinformation till skillnad från informationsstöd, kommunikationsmöjligheter till och från patienter, bättre information till Försäkringskassan, apotek och patienter, inbyggda digitala vårdcentraler, ett nationellt fackspråk och säkerhet och integritet för patienten. Läkarförbundet vet redan nu vad det önskar sig av framtidens it-system i sjukvården.

När politiker från de tre storstadsregionerna, som beslutat om den stora gemensamma it-upphandlingen 3R, samlades under ett seminarium i Visby passade Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna, på att lista Läkarförbundets krav.

– Jag kände att det var dags nu. Det blir så lätt flummigt annars, säger hon till Dagens Medicin.

Efteråt konstaterade en glad Daniel Forslund (FP), innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting, att det var precis vad 3R-samarbetet nu är ute efter. Konkreta synpunkter och förslag.

– Det som inte finns med i projektet är ett nationellt fackspråk. Men det behöver vi få med, säger Karin Båtelson.

Daniel Forslund håller med.

– Det är sådant som vi, i och med det här samarbetet, ska trycka på för att få fram. Vi är ju regionala men vi är starka tillsammans, säger han.

De tre regionerna har redan nu bjudit in professionen via fackförbunden. Och under projektets gång kommer vårdpersonal att vara med både för att ta fram kravställningen och testa lösningar.

– Det känns absolut som att vi har chansen att påverka nu. Det enda vi är rädda för är att man ska köpa in ett system, en lösning, och tappa bort bra byggstenar som vi faktiskt har i dag som det påbörjade arbetet med samlade intyg och barnläkemedelsverktyget Eped till exempel, säger Karin Båtelson.

De samlade politikerna tycks dock redan nu vara överens om att det framtida systemet bör vara modulbaserat med olika system som kan fungera som en enhet.

Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet, ser också fram emot arbetet med upphandlingen.

– Det här är det största och viktigaste som har hänt inom e-hälsa. Men glöm inte kommunerna. Alla behöver vara med på tåget.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev