Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Lång väntan på färdiga läkare

Publicerad: 30 juni 2014, 12:24

Frida Kareliusson, styrelseledamot i MSF, regionrådet Anders Åkesson (MP) och Emma Spak, ordförande i Sylf.

Foto: Lisa Blohm

Minst 15 år, inte 12, tar det nu att få fram en färdig läkare, enligt Emma Spak, ordförande i Sylf. Väntan på AT- och ST-tjänstgöringar blir allt längre.


I den senaste  AT-enkäten står det klart att det blivit allt svårare att få börja med sin AT direkt efter grundutbildningen. Dröjsmålen är inte längre ett storstadsproblem utan finns i hela landet, enligt Sylf, Sveriges yngre läkares förening som i Almedalen ordnade ett seminarium om läkarförsörjningen tillsammans med MSF, Medicine Studerandes Förbund.

Med en specialistutbildning som pågår 6–8 år, i stället för 5 år, blir den sammanlagda tiden från ”ax till limpa” minst 15 år.

Men handläggaren Carin Renger från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, höll inte med om att den bilden gäller i hela landet. På mindre orter går det fortfarande att få göra AT utan dröjsmål. Regionrådet Anders Åkesson (MP) i Skåne, den andra representanten för arbetsgivarna, pekade också på att det finns variationer inom landet.

Men hela panelen var överens om problemen som kan uppstå när blivande läkare hoppar in som vikarier under väntetiden utan att ha handledare och utan att ha rätt kompetens för det de gör.

Knappt hälften av läkarstudenter sällan eller aldrig har en personlig handledare när de är ute på klinisk praktik, enligt Frida Kareliusson, styrelseledamot i MSF.

Den större frågan om det nu utbildas lagom, för få eller för många läkare var också uppe på seminariet. Emma Spak och Frida Kareliusson efterlyste lite is i magen hos beslutsfattare.  Många nya läkare på gång i systemet och i första hand måste nivån på kvaliteten och handledningen hållas uppe för deras del.

Cirka 3 000 svenskar läser också till läkare utomlands och många borde så småningom vara på väg hem till jobb i Sverige, påpekade Frida Kareliusson. Men Anders Åkesson lät sig inte bevekas och påpekade att MP har tagit ställning till att utöka utbildningsplatserna.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev