lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Liberalerna: Vårdmiljard till digitalisering

Publicerad: 3 juli 2016, 13:23

Liberalerna vill satsa en miljard kronor på it i vården under en femårsperiod. Utspelet blev själva startskottet på Almedalsveckan.

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Vården stod i fokus direkt i Almedalen. Partiledare Jan Björklund och Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting och ordförande i Liberalernas nationella välfärdskommission, startade med ett utspel på SvD debatt och följde upp med partiets rapport om digitaliseringen i vården.

– Det är dags för svensk sjukvård att ta ett kliv. I dag är it i vården ofta något krångligt som lägger hinder i vägen, det ska vi ändra på. I Stockholm och Västra Götalandsregionen har vi redan avsatt medel och satt igång en rejäl kraftsamling. Men nu vill vi ta ett nationellt grepp och avsätta statliga medel även för de regioner och landsting som inte kommit så en bred uppslutning, och inte bara av Alliansen, säger Anna Starbrink.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är inte imponerad.

– Ambitionsnivån är lägre än vår, säger han i en kommentar till SvD.

Han påpekar att regeringen redan i dag satsar en miljard om året i professionsmiljarden, där en stor del är tänkt att gå till att förbättra e-hälsosarbetet.

Samtidigt välkomnar han att fler partier fokuserar på e-hälsofrågor.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev