Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Många faror med medicinsk marijuana

Publicerad: 3 juli 2015, 12:19

Foto: Thinkstock

Legalisering av marijuana för medicinskt bruk påverkar ungas missbruk och kan leda till att sjukvården får en tyngre börda. Det var budskapet när Uppsala universitet tog upp frågan under Almedalsveckan.


Uppsala universitet hade bjudit in läkaren och professorn Christian Thurstone från University of Colorado till sitt seminarium i Visby om medicinsk marijuana.

Han har forskat på effekterna av legaliseringen av marijuana för medicinskt bruk i Colorado. En amerikansk delstat som nyligen även legaliserat marijuana för privat bruk utan medicinska orsaker. I dag är marijuana för medicinskt bruk tillåten i 35 amerikanska delstater och fyra av dem samt huvudstaden Washington DC har även legaliserat icke-medicinskt bruk.

Enligt Christian Thurstone är det inte främst medicinska orsaker som gjort att så många delstater godkänt marijuana för medicinskt bruk.

– En stor anledning är att det finns mycket pengar i detta. Marijuanaindustrin i Colorado omsätter upp till tre miljarder dollar per år, sade Christian Thurstone och konstaterade att det i dag finns fler marijuanabutiker än apotek i delstaten.

Hans studier har visat på en rad negativa effekter sedan marijuana för medicinskt bruk legaliserades i Colorado. Under seminariet i Visby fokuserade han främst på det ökade marijuanamissbruket bland tonåringar. En grupp som studier har visat är särskilt utsatt för skadeverkningarna.

– De som röker marijuana under tonårsperioden riskerar permanenta skador på de kognitiva förmågorna, konstaterade Kerstin Käll, överläkare vid beroendekliniken på Universitetssjukhuset i Linköping under seminariet.

Christian Thurstone visade statistik där det tydligt framgår att användandet av marijuana är högre bland 12–17 åringar i de delstater som har legaliserat medicinsk marijuana. Det råder 18-årsgräns för medicinsk marijuana i Colorado men 74 procent av de yngre tonåringar som använt marijuana svarade att de använt någon annans medicinska marijuana.

– Det kostar bara 50 dollar att gå till en läkare och få ett intyg för medicinsk marijuana och många 18-åringar langar till sina yngre kompisar, sade Christian Thurstone.

Han konstaterade att användningen av marijuana bland yngre tonåringar har ökat kraftigt och att det lett till att allt fler elever stängs av från skolan på grund av missbruk. Christian Thurstone avfärdade också påståendena om att alkoholkonsumtionen och brottsligheten skulle gå ner vid en legalisering av marijuana. I Colorado har i stället både alkoholkonsumtionen och brottsligheten ökat något sedan marijuana legaliserades. För sjukvårdens del har legaliseringen av marijuana lett till en tydlig ökning av antalet patienter som söker sig till både akutmottagningar och till psykiatrin av marijuanarelaterade orsaker.

Kerstin Käll från Universitetssjukhuset i Linköping konstaterade att de medicinska skälen för att tillåta medicinsk marijuanarökning är svaga.

– Effekterna är inte imponerande i den forskning som finns, sade hon.

Hon medgav att marijuanarökning visserligen kan ha positiva effekter för till exempel smärtpatienter och patienter med illamående, aptitlöshet eller spasticitet. Men slog samtidigt fast att riskerna och biverkningarna av rökning av marijuana inte är acceptabla.

Kerstin Käll och Christian Thurstone var eniga om att medicinsk marijuana för rökning inte är någon god idé. De slog också fast att diskussionen om medicinsk marijuana för rökning måste skiljas från diskussionen om de läkemedel som innehåller cannabinoider som till exempel marinol och sativex.

Relaterat material

Ökad risk för symtom på psykos bland unga som tog cannabis

Varierande effekt av cannabinoider

Läkare vill förskriva marijuana

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev