torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Många har bytt vårdcentral

Publicerad: 2 juli 2013, 10:20

Vårdanalys seminarium

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En av tre patienter har bytt eller funderar på att byta vårdcentral, enligt Myndigheten för vårdanalys. Möjligheten att kunna välja är viktig för en majoritet.


Drygt 3 350 personer i Sverige över 18 år har svarat på en enkät om vad de tycker om vårdvalet i primärvården, det som gäller i alla landsting och regioner från 2010. Drygt 70 procent anser att det är betydelsefullt att kunna få välja vart de ska gå, enligt siffrorna som presenterades på tisdagen på ett seminarium i Almedalen.

Den främsta anledningen till att inte byta var, naturligt nog, att man är nöjd med sin vårdcentral. På andra plats kommer att bra information saknas om vårdcentralerna och det är allvarligt eftersom informationen är avgörande för hur väl vårdvalet kan fungera.

Undersökningen från Vårdanalys slår hål på föreställningen att folk inte bryr sig om att väja vård. Att det mest är något för politikerna och byråkraterna.

– Men visst svarar några att de är trötta på alla val de måste göra inom olika områden, sade utredaren Carolina Andersson, Myndigheten för vårdanalys.

I Landstinget Västmanland och Landstinget i Kalmar län tycker störst andel av de svarande, cirka 40 procent, att informationen brister. Minst andel missnöjda, 27 procent, har Landstinget i Jönköpings län, Landstinget Kronoberg och Region Gotland.

Vänner och bekanta betyder mest när man ska ta reda på hur vården fungerar. På andra plats kommer de uppgifter som den tilltänkta nya vårdcentralen själv lämnar. Nationella storsatsningar som 1177.se eller för all del Socialstyrelsen finns inte med i beslutsprocessen hos vanligt folk.

Statssekreterare Karin Johansson (KD) sade att hon var stolt över slutsatserna i undersökningen. Även om det finns mycket som kan bli ännu bättre, till exempel måste landstingen göra mer för att utveckla informationen till invånarna.

Olika doktorssajter och andra frivilliga insatser kan aldrig ersätta den officiella informationen om vården, påpekade hon.

Anders Morin, som är ansvarig för välfärdspolitiken på Svenskt Näringsliv, ansåg att patienterna måste få mer medicinska kvalitetsdata när de träffar sina val. Han har stora förväntningar på det arbete med ett kvalitetsregister inom primärvården som pågår.

Representanten för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, Ulf Österstad tyckte att dagens information om vårdvalet alldeles för mycket bortser från om det finns kontinuitet på en vårdcentral. Men samtidigt varnade han för att lyfta ut och redovisa detaljerade uppgifter om medicinska data.

Rapporten från Vårdanalys kommer först i augusti, på seminariet redovisades endast siffror och allmänna slutsatser. För Kristdemokraterna var det säkert skönt att i Almedalen få presentera data om en uppskattad reform på vårdområdet.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev