måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ministern: Stöd i opinionen för flyttat ansvar för vården

Publicerad: 28 juni 2023, 09:55

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) mötte SKR:s Rachel De Basso (S) under samtalet lett av Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm (t h).

Foto: Cornelia Jönsson

Allmänheten har redan bestämt sig: Staten ska ta mer ansvar för vården. Frågan är därför inte om utan hur. Det var sjukvårdsministerns budskap när hon drabbade samman med SKR:s Rachel De Basso under Almedalsveckan.

Ämnen i artikeln:

Event Dagens MedicinAcko Ankarberg JohanssonRachel De BassoSKR

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


– Det är nödvändigt att vi tittar på organisationen, för det har vi inte gjort sedan mitten av 1800-talet, när vi tillsatte landstingen. Samtidigt har våra nordiska grannländer förändrats många gånger under årens lopp, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i Vårdarenans tält på onsdagsmorgonen.

På scenen mötte hon Rachel De Basso (S), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation och ordförande i regionstyrelsen i Region Jönköpings län. Hon ifrågasatte vad ett eventuellt statligt huvudmannaskap egentligen är tänkt att lösa.

– Kompetensförsörjnings är A och O för oss i i landets 21 regioner. Här blir jag lite konfunderad kring hur staten tänker om hur ett statligt huvudmannaskap kommer kunna lösa den frågan, exempelvis på ett sjukhus i Region Jönköping, sa hon.

Kanske inte alls, menade sjukvårdsministern. Men andra uppgifter, som ett tydligt grepp om vilken personal som jobbar i hälso- och sjukvården, och vilka yrkesgrupper som nu eller snart saknas, kan staten sköta bättre.

– I dag har vi inte ens det nationella greppet över vilka som arbetar där. Det är en typisk statlig uppgift. Jag tror för egen del att man ska se till att det blir en ganska smal midja i styrningen. Flytta till staten det som är ändåmålsenligt, och förstärk regionalt och kommunalt det som bättre passar där, sa hon.

Visst, kontrade Rachel De Basso, en del saker kan staten gärna ta mer ansvar för, som ambulansflyget, precisionsmedicinen, helikopterverksamheten och – inte minst – ekonomin när ”landets 21 regioner blöder ekonomiskt”. Men, sa hon, ett förstatligande måste ses utifrån demokratiaspekten – makten flyttas långt ifrån dem som berörs.

Läs också: Här är vårdens hundra mäktigaste 2023

– Hur ska man som patient, som fackförbund eller verksamhetsutövare kunna föra dialog med den som bestämmer? Ska man ringa ett nummer och hamna i telefonkö? frågade hon och fortsatte:

– Vi vill ha styrningen så nära som möjligt, och att man man ska kunna utkräva ansvar från dem som styr. Är det riksdagsledamöterna som ska göra verksamhetsbesök på sjukhus och vårdcentraler, generealdirektörer som ska åka landet runt och se att vården fungerar – eller är det politiken i varje region som ska stå till svars?

Det ska de gärna göra, tyckte Acko Ankarberg Johansson, som också underströk demokratiaspekten. Men, sa hon, allmänheten har redan bestämt sig, och refererade till Göteborgs universitets färska rapport ”Allmänhetens åsikter om politiska förslag”:

– 68 procent tycker att det är mycket eller ganska viktigt att flytta ansvaret från regionserna till staten vad gäller ansvaret för sjukvården. Nu behöver vi fundera på hur vi ska göra det. Det hoppas jag den parlamentariska utredningen ska jobba med.

Eventavdelningen Dagens Medicin Agenda är arrangör för Vårdarenan i Almedalen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev