Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Nu har hennes medlemmar medvind i vården

Publicerad: 2 juli 2015, 06:30

Bild 1/3  

Foto: Charlotta Kjellberg

Helt plötsligt har sjukvården börjat efterfråga undersköterskor igen. Äntligen har polletten trillat ner, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.


Hon har all anledning att vara glad, där hon står i Kommunals klarröda monter i Visby hamn. Under det senaste året har hälso- och sjukvården börjat vilja ha tillbaka undersköterskorna.

Det handlar inte längre om sjuksköterskor och övrig personal, utan om att sjuksköterskor och undersköterskor samarbetar i vårdteam.

– Förändringen går så snabbt nu, det beror på att flera faktorer som samverkar, säger Annelie Nordström till Dagens Medicin.

Bland vårdstrateger, och även sjuksköterskorna själva, finns en uttalad strävan att sjuksköterskor ska slippa ”enklare” sysslor, som att bädda sängar. Bristen på sjuksköterskor är dessutom värre än någonsin tidigare, åtminstone i storstadsområdena.

– För vården har det också blivit tydligare och tydligare att undersköterskor har en kompetens som verkligen behövs.

Undersköterskor som tvingats lämna sjukvården kan nu få chans att komma tillbaka. Men det räcker inte med det, som Annelie Nordström ser det.

– Även ungdomarna måste få upp ögonen för sjukvården och då behövs det många flera utbildningsmöjligheter än i dag.

Tillsammans med bland andra Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, arbetar Kommunal med att öka antalet utbildningsplatser inom bland annat gymnasieskolan. Men sjukvården är inte ensam om att behöva flera undersköterskor, även hemsjukvården och äldrevården konkurrerar om dem.

– Än har det nya läget slagit igenom på lönerna, men det kommer, säger Annelie Nordström.

För att öka förståelsen för undersköterskors tunga jobb har Kommunal inför Almedalen låtit omvandla bäddandet av sängar, bärandet av tunga markassar och andra vardagssysslor till ett träningsprogram med åtta moment.

Statsminister Stefan Löfven provade på det svettiga passet i montern, men hann inte fullfölja. Detsamma gällde Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm, medan Vårdföretagarnas vd Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna visade att hon skulle kunna klara jobbet.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev