Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ny ”Fass” ska skapa jämlik vård

Publicerad: 4 juli 2013, 11:45

Åsa Kullgren (S), landstingsråd i Sörmland, Göran Stiernstedt, vård- och omsorgsdirektör på SKL, Saila Quicklund (M), riksdagsledamot, Christina Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket och Ingrid Schmidt, ämnessakkunnig på socialdepartementet.

Foto: Samuel Åsgård

Lagom till valet nästa år ska en ”Fass för jämlik vård” presenteras. Den ska innehålla diagnoser där vården är ojämlik och förslag till lösningar för att skapa en jämlik vård.


”Är ojämlikheten i vården ofrånkomlig” var rubriken när Kommissionen för jämlik vård bjöd in till seminarium i Visby. Bakom kommissionen står Cancerfonden och läkemedelsindustrins branschorgan Lif. Deltagarna i debatten var eniga om att mycket mer behöver göras för att minska den ojämlika vården. När det gäller vad som behöver göras fanns många förslag. Men alla tycktes vara eniga om att antalet landsting behöver bli färre.

Men ingen föreslog att staten skulle ta över sjukvården helt och hållet.

– En statlig styrning skulle innebära att det blir mycket mer byråkrati, sade Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland.

Även Göran Stiernstedt, vård och omsorgsdirektör på SKL, varnade för en övertro på en centralisering av sjukvården.

– Det är inte säkert att en centralisering innebär att vården blir mer jämlik. Det finns många andra länder med en mer centraliserad sjukvård än Sverige som har en mer ojämlik vård, sade Göran Stiernstedt.

Nationell samordning mellan landstingen var i stället hans recept. Flera av debattörerna påpekade också att den ojämlika vården inte bara handlar om skillnaderna mellan landstingen utan också om skillnader beroende på socioekonomiska faktorer.

– Vi måste jobba mer med uppsökande vård för att nå de grupper som inte själva söker vård när de har besvär, sade Åsa Kullgren.

Ordförande i kommissionen för jämlik vård är den tidigare S-politikern Ilija Batljan. Han avslutade seminariet med att berätta att kommissionen ska ta fram en ”Fass för jämlik vård”.

– Vi ska samla in kunskap om diagnoser och områden där vården är ojämlik. Sedan ska vi ta fram konkreta förslag för hur vi ska åtgärda de olika problem som finns, säger Ilija Batljan till Dagens Medicin.

Denna Fass ska enligt Ilija Batljan komma ut i samband med valet 2014 och lämnas över till de politiker som tar makten då i regering, landsting och kommuner.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev