Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ny teknik utmanar etiken

Publicerad: 5 juli 2016, 06:31

Foto: Samuel Åsgård

Ny bättre teknik för fosterdiagnostik skapar etiska dilemman och kräver att sjukvården blir bättre på att informera.


– Vi står inför en framtid där man mer eller mindre kommer att kunna designa sitt barn, sade moderatorn Kattis Ahlström när hon inledde måndagens seminarium i Visby om fosterdiagnostik.

Det var Nationella nätverket för kunskap och kommunikation kring fosterdiagnostik som tillsammans med Statens medicinsk-etiska råd hade bjudit in till seminariet om fosterdiagnostik under Almedalsveckan. Bakgrunden var den nya NIPT-tekniken som med ett enkelt blodprov kan ge fler svar med bättre säkerhet än ett KUB-test. I Sverige används NIPT-tekniken än så länge bara i Stockholm. Men i takt med att testerna blir vanligare och billigare kommer tekniken att skapa etiska utmaningar.

– Jag tror att den här nya tekniken kommer att innebära att det sätt vi ser på människovärdet i framtiden inte kommer att vara den människosyn vi har i dag. Jag tror att det här kommer att användas för att välja bort saker, det pågår en jakt på den perfekta kroppen i dag, sade Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet.

Paneldeltagarna var överens om att den nya tekniken har många medicinska fördelar. Men att den kräver att sjukvården blir bättre på att informera dem som väljer att använda sig av fosterdiagnostik. På Karolinska universitetssjukhuset finns en genetisk vägledare som de som väljer att göra NIPT-test får konsultera om testet ger utslag. Peter Lindgren, överläkare vid Centrum för fosterdiagnostik vid Karolinska universitetssjukhuset, tror att det är en modell för resten av landet att ta efter.

– Du ska få information om hur det är att leva med de här olika diagnoserna och inte bara få en tid för ett avbrytande av graviditeten. Det är väldigt viktigt att låta föräldrarna själva komma fram till vad de vill, sade Peter Lindgren på seminariet.

Han berättade att det i Sverige är 95 procent som väljer abort vid besked om Downs syndrom medan motsvarande siffra i Finland bara är 50 procent. Peter Lindgren efterlyste mer diskussion om vad dessa skillnader beror på.

Panelen konstaterade att trots att den nya tekniken har många fördelar är det viktigt att inte gå för fort fram i hur den ska användas.

– Så fort NIPT används för en ny diagnos så behöver vi en ny etisk analys, sade Nils-Eric Sahlin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev