onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Nytt ämne gjorde entré i vårddiskussionerna

Publicerad: 7 juli 2017, 11:55

Samuel Åsgård

Foto: Rikard Berglund

Ämnen i artikeln:

SKR

Årets Almedalsvecka har varit mer ifrågasatt än på länge. Diskussionen har bland annat handlat om att det allt mer blir en vecka för ”eliten” som det är svårt för ”vanligt folk” att ta del av. Till viss del går detta också att tillämpa på sjukvårdsdelen av Almedalsveckan. För det är inte främst ”vanliga” sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och andra vårdanställda som är på plats i Visby även om det finns en del av dem också. Framförallt är det höga tjänstemän, fackförbundsordföranden, specialistföreningsrepresentanter, politiker och andra makthavare i vården som åker till Almedalsveckan. Men det behöver givetvis inte vara fel. Så länge de tar med sig kunskap, erfarenheter och inspiration hem från Gotland till de verksamheter de leder och ansvarar för till vardags. Frågar du dem som har varit på plats under veckan så tror jag att de flesta svarar att de tar med sig mycket matnyttigt hem.

De senaste åren har vårddiskussionerna under Almedalsveckan stavats digitalisering, digitalisering och ännu mer digitalisering. Därför var det kanske en och annan som tyckte att det var uppfriskande att ett nytt ämne i år fick en dominerande plats i samtalen, primärvård och nära vård, som i år åtminstone tog sig upp jämsides med digitaliseringsfrågorna. Givetvis har det pratats primärvård i Almedalen tidigare också. Men i år fick diskussionerna nytt bränsle. Ett bränsle som består av den utredning där regeringen har gett Anna Nergårdh i uppdrag att komma fram till hur svensk sjukvård ska kunna gå från att vara sjukhustung till att bli en sjukvård där den nära vården är basen. Det är en fortsättning på Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård”. SKL har utsett Emma Spak till samordnare för nära vård och överallt pratas det nu om att svensk sjukvård behöver genomgå en strukturomvandling Inte minst under Almedalsveckan där Anna Nergårdh och Emma Spak har varit flitiga paneldeltagare.

Enigheten tycks vara stor om vad som behöver göras när det handlar om omställningen till nära vård. Något som ledde till att diskussionerna i Visby ofta blev forum där de flesta höll med varandra. Med undantag för några varnande ord om att mer behöver göras för att lösa allmänläkarbristen om omställningen till nära vård ska gå att genomföra. Troligen kommer debattens vågor gå högre och samtalen bli mer intensiva när Anna Nergårdhs förslag blir mer konkreta. Kanske redan nästa år. Om inte samtalen om den nära vården nästa år drunknar i allt valfläsk som kommer att dukas upp inför det då stundande valet i september. Redan i år fick Almedalsbesökarna en portion valfläsk när Socialdemokraterna utlovade höjda statsbidrag till välfärden med 20 miljarder kronor per år under nästa mandatperiod.

Mycket talar för att det nästa år blir mer fokus på resurserna till sjukvården. Det hör ett valår till. Men samtalen om nära vård, digitalisering, kompetensförsörjning, vårdplatser, arbetsvillkor och allt det andra som har varit på agendan under årets Almedalsvecka kommer säkerligen också att återkomma. Förhoppningsvis i en lite skarpare variant och uppdaterade med ytterligare ett års vishet från sjukvårdens vardagsverklighet långt bort från Almedalsbubblan. Förutsatt att de makthavare som spenderat årets första julivecka på Gotland faktiskt tar med sig diskussionerna hem och låter dem marineras i en vårdgolvsnära miljö.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev