Almedalen
Oenighet om journaler på nätet
Publicerad: 2 juli 2012, 09:01
Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, debatterade patientens rätt till sin egen journal med Mikael Rolfs, Läkarförbundet.
Är det en självklarhet eller ett hot mot patientsäkerheten att göra patientjournalen tillgänglig på nätet? Det hettade till när frågan debatterades i Visby.
Frågan om patientjournaler på nätet är en av de frågor patientmaktutredningen under ledning av Johan Assarsson tittar på. I sitt delbetänkande föreslog han att alla patienter ska få tillgång till ett hälsokonto på nätet där de bland annat ska kunna se sin patientjournal. I dag har patienter endast möjlighet att begära ut en papperskopia av sin journal.
På Läkarförbundets seminarium i Almedalen försvarade han förslaget att låta patienterna komma åt journalen via internet.
– Det är rimligt att patienterna ska få tillgång till hela sin journal elektroniskt. Vi måste vara beredda att tro att patienterna kan hantera den här informationen. Det känns lite omodernt att de bara ska ha tillgång till en papperskopia, sade Johan Assarsson.
Han fick stöd av Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson.
– Jag förstår inte vad problemet är. Vi patienter ska ha tillgång till allt och kunna se hela journalen när den är signerad, sade Anne Carlsson.
Men Läkarförbundets IT-ansvarige Mikael Rolfs hade invändningar mot dessa krav.
– Vi tycker inte att man ska lägga ut journalen. Det är för ostrukturerad information för att den ska gå att hantera på ett bra sätt. Att ge patienterna direktåtkomst är att gå ett steg för långt. Vi har inte system för att göra det på ett bra sätt för vården och för patienterna, det kommer att halta och haverera, sade Mikael Rolfs.
Patientmaktutredaren Johan Assarsson betonade att det finns ett antal frågor som måste lösas innan det är möjligt att göra journalerna tillgängliga online. Han varnade för en utveckling där arbetsgivare kommer att kräva att få se journalen innan de anställer någon. Eller där försäkringsbolag kräver att få se journalen för att du ska få teckna en försäkring.
– Det är inte rimligt att det ska få ske och det måste hanteras i lagstiftningen innan journalerna blir tillgängliga, sade Johan Assarsson.
Socialstyrelsen förespråkade också en försiktig väg framåt. Avdelningschefen för regler och tillstånd Anders Printz föreslog att det skapas ett rådrum på två eller tre veckor innan patienten får tillgång till journaluppgifter. Under denna tid ska läkaren till exempel hinna med att informera patienten om cancerbesked och ge annan information som inte lämpar sig för att patienten själv ska upptäcka genom att logga in i sin patientjournal.
– Att göra journalen tillgänglig kan öka patientsäkerheten om det görs på rätt sätt och det kan vara en risk för patientsäkerheten om det görs på fel sätt, sa Anders Printz.
Relaterat material
Ska patienten få makt över sin egen journal
Ska vården styras som industrin?
Är vården jämlik i Hammarkullen
Fler spärrar journalen i Östergötland
Datainspektionen kritiserar journalsystem
Alla landsting bryter mot lagen
Patienter kan få mata in hälsouppgifter
SAMUEL ÅSGÅRD