Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Oenighet om samvetslag

Publicerad: 3 juli 2014, 21:10

Från vänster: Stefan Gustavsson, Karin Båtelson och Thomas Seidal.

Foto: Samuel Åsgård

Behövs det en lag om samvetsfrihet eller går det att lösa vårdpersonalens samvetsdilemman på andra sätt? Den frågan diskuterades i Visby på torsdagen.


Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som nekades anställning av Landstinget i Jönköpings län på grund av att hon inte ville utföra aborter var utgångspunkten för torsdagens seminarium om samvetsfrihet i Almedalen. Seminariet arrangerades av (G) som i Gud som är en gemensam Almedalssatsning från tidningen Dagen, Frälsningsarmén, Pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan. De hade bjudit in Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson att debattera samvetsfrihet med Thomas Seidal, ordförande i Kristna Läkare och medicinare och Stefan Gustavsson, ordförande i Svenska evangeliska alliansen.

– Man har en lag om samvetsfrihet för vårdpersonal i Tyskland, Norge och flera andra länder. Varför skulle det inte fungera i Sverige?, frågade sig Thomas Seidal.

Men Karin Båtelson försvarade det nej till en lag om samvetsfrihet som Läkarförbundet tidigare slagit fast.

– Om man väger den fria aborträtten mot rätten till samvetsfrihet så vinner den fria aborträtten, sade Karin Båtelson.

Diskussionen kom sedan att handla mycket om aborträtten. Thomas Seidal och Stefan Gustavsson ansåg att en lag om samvetsfrihet inte skulle hota aborträtten. Men Karin Båtelson lyfte fram betydelsen av att den som uppsöker vården alltid ska kunna veta att samma rättigheter gäller oavsett vem du möter.

– Här i Sverige har vi ståndpunkten att du ska veta vad du möter när du kommer till sjukvården, sade  hon.

Moderatorn Elisabeth Sandlund frågade sedan Karin Båtelson om hon skulle se annorlunda på frågan om samvetsfrihet om Sverige likt Holland införde aktiv dödshjälp. Men hennes svar blev att det är så avlägset att det inte är aktuellt att fundera över nu .

– Vi är väldigt långt ifrån det i Sverige i dag. Och det ligger väldigt långt ifrån den läkaretik vi har i Sverige. Om 100 procent av läkarna inte skulle vilja utföra det så skulle det inte gå att genomföra en sådan lag, sade Karin Båtelson.

Paneldeltagarna var eniga om att det bästa vore om det gick att hitta lokala lösningar på arbetsplatsen för situationer där någon inte vill utföra en arbetsuppgift på grund av sitt samvete.

– Det måste inte nödvändigtvis vara en lag. Om man respektfullt kan gå varandra till mötes bland vårdpersonalen så har man kommit långt, sade Stefan Gustavsson.

Men Thomas Seidal menade att fallet med Ellinor Grimmark har visat att det inte går att lösa frågan om samvetsfrihet lokalt ute i vården i Sverige. Karin Båtelson ansåg däremot att verkligheten i vården visar att det borde gå att hitta en väg utan lagstiftning.

– Det inträffar ofta etiska dilemman i vården. Det kan leda till situationer där någon kanske säger att ”nu går jag och gör någonting annat i en stund” för att de inte vill vara med och det brukar gå att lösa.

Relaterat material

Abortvägrande barnmorska stämmer landstinget

Abortvägrande barnmorska inte diskriminerad

Debatt om samvetsfrihet i riksdagen

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev