Almedalen
Olika syn på ledarskap i vården
Publicerad: 4 juli 2017, 13:47
Från vänster: Heidi Stensmyren, Thomas Lindén, Annika Elias. Melvin Samsom och Jonas Ålebring. Foto: Charlotta Kjellberg
Hur mycket tid behöver egentligen en läkare som är verksamhetschef lägga på sitt ledarskap? All tid, tre dagar i veckan eller kanske bara en, enligt en panel i Almedalen.
Under våren har frågan om läkare som ledare i sjukvården allt tydligare blivit Läkarförbundets nya hjärtefråga.
Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, berättade under en paneldiskussion i Almedalen att han blivit förvånad över det svenska systemet och hur verksamhetscheferna arbetar. Det framstår som ”off”, jämfört med andra länder, sade han. Särskilt att verksamhetschefer här får lägga så mycket tid på sådant som andra kan göra lika bra eller bättre inom stödfunktioner som ekonomi och HR.
Under sin egen karriär som gastroenterolog var han verksamhetschef och ägnade ledarskapet en dag i veckan, resten av tiden arbetade han kliniskt.
– Visst var det komplicerat, men det är alltid komplicerat att vara chef i vården. Det fungerade. Och jag tror att vi måste kunna jobba som läkare och forskare samtidigt för att göra ledarskapet attraktivt, sade Melvin Samsom.
Men Annika Elias på organisationen Ledarna slog bakut vid tanken.
– Är du chef så är du chef till hundra procent. Annars kommer dina medarbetare att uppleva att du inte är fokuserad på ledarskapet. Vill egentligen läkare vara chefer eller vill de vara läkare?
– Men jag tror helt enkelt att vi ser olika på ledarskap. För mig handlar det om att leda organisationen i förändring genom att vara kvar som praktiserande läkare. Man är inte en representant för verksamheten, utan en ledare, sade Melvin Samsom.
Thomas Lindén, ordförande i Läkarförbundets chefsförening, ser gärna att chefer fortsätter att arbeta kliniskt som läkare, för att det ökar legitimeten hos ledaren.
– Jag tror att det annars finns en fälla i att man blir för fokuserad på det medicinska, när man egentligen bör ha mer fokus på tillgänglighet för patienten och förbättra informationen och så vidare.
Jonas Ålebring, ordförande för Sylf, ser gärna att unga läkare på sitt första chefsjobb för ägna sig helhjärtat åt att komma in i rollen, för att sedan kunna återgå till att också arbeta kliniskt. Och samtidigt ha betydligt bättre stödfunktioner än idag.
– Vi har inga alternativ, vi måste förändra ledarskapet.
CHARLOTTA KJELLBERG