Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Optimistiskt om apoteksbranschen

Publicerad: 2 juli 2013, 14:48

Från vänster, vid borden: Jon Åsberg, Affärsvärlden, Andreas Rosenlund, Kronans Droghandel, Annika Svedberg, Apotek Hjärtat, Ann Carlsson, Apoteket AB, och Johan Wallér, Sveriges apoteksförening

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

”Det finns utrymme för många fler apotek i Sverige”. Det var budskapet när läget i apoteksbranschen diskuterades under Almedalsveckan.


Apoteksfrågorna har inte fått så stort utrymme under årets politikervecka. Men på tisdagen var flera av de stora aktörerna på plats för att diskutera läget i branschen. Representanter för Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel och Sveriges apoteksförening deltog i seminariet.

Tidningen Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg frågade ut branschrepresentanterna och ställde bland annat kritiska frågor om tillgängligheten till läkemedel. Men när han lyfte fram apotekens problem med att leva upp till 24-timmarsregeln fick han mothugg.

– 24-timmarsregeln var ett misstag i samband med omregleringen. Logistiken är inte anpassad för det. Det tar 36 till 48 timmar att få hem ett läkemedel. Antingen får vi ändra i det bakomliggande systemet eller så får vi acceptera att 24-timmarsregeln inte fungerar, sade Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel.

Han fick stöd från de andra apoteksaktörerna och det verkade råda enighet om att 24-timmarsregeln borde skrotas. I stället lyfte de fram andra sätt att se till så att patienterna får sina läkemedel i tid. Till exempel möjligheten för patienterna att via internet kunna se vilka läkemedel som finns hemma på olika apotek. Detta är något som flera apotekskedjor har infört. På seminariet diskuterades möjligheten att skapa en gemensam sajt där det ska gå att söka på lagerstatus för läkemedel på alla apotek oavsett ägare.

Apoteket AB:s vd Ann Carlsson lyfte även fram en annan modell för att se till att de läkemedel patienterna behöver finns hemma.

– Vi måste fortsätta att utveckla abonnemangssystem och liknande lösningar så att du ska kunna veta att läkemedlet alltid finns när du kommer, sade Ann Carlsson.

I slutet av seminariet ägnades en stund åt att diskutera apoteksbranschens framtid i Sverige. Apoteksföreningens vd Johan Wallér konstaterade först att det är små marginaler i branschen och att det är tufft just nu, inte minst för de små aktörerna. Men han fortsatte sedan med en jämförelse med resten av Europa och spådde en lysande framtid för den svenska apoteksbranschen.

– Det finns utrymme för många fler apotek i Sverige. Snittet i Europa är ett apotek per 4000 invånare. I Sverige har vi bara ett apotek per 7000 invånare, sade Johan Wallér.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev