Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Patientmakt utmanar landstingen

Publicerad: 3 juli 2013, 10:51

Anders Henriksson, (S), landstingsråd i Kalmar, Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, Karin Johansson (KD), statssekreterare och Mats Eriksson (M), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation diskuterade patientmakt på SKL:s seminarium i Visby.

Foto: Samuel Åsgård

Den nya patientlagen riskerar att bli tandlös om inte landstingen tar sitt ansvar, varnade Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson under Almedalsveckan.


”Hur påverkas vården när patienterna får mer makt?” var frågan som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ställde på sitt seminarium i Visby på onsdagen. Utgångspunkten för diskussionen var patientmaktsutredningens förslag. Alla var överens om att den nya patientlagen som ska införas 2015 kommer att få stora konsekvenser för vården.

– Det här kommer att ställa nya krav på landstingen. Det kommer att bli administrativa utmaningar, informationsutmaningar och ekonomiska utmaningar, sade Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar.

Han syftade då i första hand på de nya reglerna som ska underlätta för patienter att röra sig över landstingsgränserna. I princip ska patienterna få frihet att söka vilken vård som helst i alla landsting så länge de betalar resan själva.

– Det här kommer att ge även dem med mindre resurser tillgång till möjligheten att söka vård i andra delar av landet, sade Karin Johansson (KD), statssekreterare hos socialminister Göran Hägglund.

Men Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson varnade för riskerna med att se patienternas möjlighet att söka vård i andra landsting som lösningen på sjukvårdens problem.

– Vi ska väl inte ha en sjukvård där patienterna ska behöva bli handelsresande i vård för att få en bra vård, sade Anne Carlsson.

Hon oroas också över att landstingen inte ska ta den nya lagstiftningen på allvar och göra de förändringar som krävs för att leva upp till lagens krav på patientinflytande.

– Lagstiftningen måste implementeras i de operativa verksamheterna i landstingen om den ska få någon effekt, säger Anne Carlsson till Dagens Medicin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev