Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Politikerna som bakar åt politikerna

Publicerad: 5 juli 2013, 11:25

Nina Lagh, (M) landstingsråd i Uppsala läns landsting, Clas Jacobsson, (M) oppositionslandstingsråd i Dalarna driver café i Visby i sommar.

Foto: Christina Kennedy

Två moderata landstingspolitiker har bytt vardagens möteshandlingar mot bullbak och städning. I sommar driver de café i Visby.


Det går undan när Nina Lagh, landstingsråd i Uppsala läns landsting,  sveper ihop sina bakverk i köket en trappa upp i Rosas pensionat och  kafé. Mitt under brinnande Almedalsvecka har hon och särbon Clas  Jacobsson, oppositionslandstingsråd i Dalarna, brått. En kompis äger och  driver stället till vardags.

– Det har alltid varit en dröm för mig att få driva kafé, så jag  frågade om det fanns chans att pröva, säger Nina Lagh som har 20 års  erfarenhet som servitris, hovmästare och arbetsledare i  restaurangbranschen innan hon bytte till politiken.
Nina Lagh och  Clas Jacobsson ser det som en chans att göra något annorlunda på  semestern. Och se till att barnen har sommarjobb.

– I politiken ska man hitta konfliktytorna hela tiden, men här är  människor bara glada och ler och vill ha receptet på arrakskakorna,  säger Nina Lagh och fortsätter:

– Det är långa dagar men jätteroligt!

Clas Jacobsson beskriver sin roll som hustomte.
– I dag har jag städat hotellrum, handlat tre gånger och skaffat växel. Växeln är nästan det svåraste.

De har sålt 295 portioner saffranskaka på tio dagar, och när Dagens  Medicin hälsar på fikar både en minister och Capios ledning i grönskan.

– Det är jätteroligt, vi får besök av kompisar från alla partier som är här och går på seminarium, säger Clas Jacobsson.

Duon själva har lyckats smita ner på något enstaka politikerarrangemang. Men baket kräver sitt.

– Jag måste baka ikapp, säger Nina Lagh och skrattar.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev