Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Rapport: Efterfrågad teknik finns men införs för sakta

Publicerad: 4 juli 2016, 07:40

Foto: Thinkstock

Hopp om bättre samordning och resursanvändning i vården, ökad tillgänglighet till vård och ökad vårdkvalitet för kroniskt sjuka gör att Sverige är redo för en digitalisering av sjukvården, enligt en ny rapport från PWC. Frågan är om vården är redo.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

− Jag tror att en satsning på digital och virtuell vård är en av många möjliggörare för att klara framtidens hälso- och sjukvård. Det kan vara till stor nytta för patienten men även för vårdpersonal, om det införs på rätt sätt. Jag tror att vården i grunden vill ha mer digitala och virtuella lösningar men har svårigheter att förändra sig givet den vardag och de tekniska lösningar som de har i dag, säger Jon Arwidson, ansvarig för hälso- och sjukvård på PWC.

Rapporten, Den digitala patienten är här – men är vården redo?, är skriven på uppdrag av E-hälsomyndigheten och presenteras i Almedalen. Den visar att en klar majoritet, 66 procent, av vårdpersonalen anser att en del av de fysiska patientbesöken kan ersättas med virtuell kontakt. Och nio av tio primärvårdsanställda är positiva till att ge vård på distans.

Enligt Jon Arwidson är både vården och allmänheten redo för en digitalisering av vården. Han ser möjligheter till bättre samordning inom vården, förbättrad vård för kroniskt sjuka och ökad tillgång till primärvård med hjälp av virtuella vårdkontakter och tekniska lösningar såsom applikationer och mätinstrument.

− Jag skulle vilja trycka på att tekniken finns, så det är inte det som är problemet. Utmaningen är att få in den i vårdens processer och i ett flöde som fungerar över klinik- och vårdgivargränser, säger han.

Torsten Håkansta, generaldirektör för E-hälsomyndigheten, håller delvis med.

− Jag brukar säga att industrialismen kan slänga sig i väggen jämfört med den kraft som finns i digitaliseringen. Men i vården och omsorgen har digitaliseringen stagnerat lite, den är nästan inne i en recession.

Vad tar du och E-hälsomyndigheten med er från rapporten?

− Sammanfattningsvis visar undersökningen att det finns en vilja och en efterfrågan på att vi måste gå i den här riktningen. Vi måste sätta ökat tryck på digitaliseringen och vi måste jobba konsekvent med mer e-hälsolösningar som hjälper till att få ett bättre resursutnyttjande i vården, säger Torsten Håkansta.

Du kan läsa rapporten här: Den digitala patienten är här – men är vården redo?

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev