Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Riktlinjer måste bli till kött och blod”

Publicerad: 2 juli 2019, 12:29

Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Sofia Wallström, generaldirektör Ivo och Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet var några av paneldeltagarna vid ett seminarium om hur nationell kunskapsstyrning kan bidra till jämlik vård.

Om den nationella kunskapsstyrningen inte leder till att alla patientmöten grundar sig på bästa kunskap, så har den inte hänt. Så sammanfattade Ivo-chefen Sofia Wallström läget.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Vi är väldigt bra på att ta fram kunskapsstöd inom hälso-och sjukvård, men sämre på att använda dem. Det var panelen vid ett seminarium om hur kunskapssyrning kan leda till jämlik vård i Almedalen på tisdagen, eniga om.

Arbetet med nationell kunskapsstyrning som pågår för fullt syftar till att hälso- och sjukvården ska styras baserat på evidens och kvalitet och leda till bättre resultat. Sofia Wallström, som gör sitt första Almedalen i egenskap av generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, menade att begreppet kunskapsstyrning är vagt och presenterade sin definition:

– Alla åtgärder som vidtas på alla nivåer så att varje patientmöte grundas på bästa kunskap. Når kunskapsstyrning inte till patienten så räknas det inte, sammanfattade hon.

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län och ordförande för Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning, ledde diskussionen och frågade panelen när kunskapsstyrningen har utjämnat de regionala skillnaderna. Lokalt arbete är avgörande enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Det är ett tydligt steg från den nationella nivån till den regionala och det är meningen, vi har regionalt självstyre. Men regionalt måste vi jobba med våra programområden och göra riktlinjer till kött och blod så att de blir till nytta för invånarna, sa han.

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet använde deras käpphäst om läkarnas fortbildning som nödvändig för att sprida den evidensbaserade kunskapen ut i verksamheterna.

– Kunskapen sugs inte upp osmotiskt av sig själv. När vi nu ska säkerställa bästa vård till alla oavsett bostadsort när regionerna har olika styre och förutsättningar – då behöver vi att Socialstyrelsen reglerar fortbildningen så att alla läkare får möjligheten.

Sofia Wallström höll med om att den frustrationen kring fortbildning behöver åtgärdas även om hon inte beskrev hur.

– Vi har antagligen för många kunskapsstöd som vi använder för lite. Men det är svårt för stat och myndigheter att förändra detta. Vi behöver en annan ansats som är mer ”bottom up” och bygga en arbetsmiljö som bygger på att de som jobbar faktiskt vill ta reda på vad som är det bästa för patienterna.

Relaterat material

”Kunskapsstyrningen är kidnappad”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev