onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

S: Minst 20 miljarder mer till välfärden

Publicerad: 5 juli 2017, 11:04

UPPDATERAD. Socialdemokraterna lovar minst 20 miljarder ytterligare till välfärden under nästa mandatperiod. Pengarna räcker dock bara till att bibehålla dagens kvalitet.


– Vi kommer när vi går till val ha med oss ett tydligt löfte om att vi vill fortsätta värna välfärden utan omfattande kommunalskattehöjningar, säger finansminister Magdalena Andersson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar vallöftet.

– Det är mycket efterlängtat. Det är vi glada för, säger Lena Micko, ordförande för SKL.

Hon tycker att det är svårt att svara på om pengarna räcker, men understryker att det är mer än pengar som kommer att behövas för att lösa välfärdens behov.

– Vi måste göra mycket själva också. Det gäller bland annat att effektivisera när det gäller arbetsorganisationer, titta på hur man kan underlätta för avtalssamverkan mellan kommuner och att använda digitalisering som verktyg. Det här är ändå en klart bra förstärkning, säger hon.

Vallöftet innebär att de årliga statsbidragen till kommunerna ska ha ökat med minst 20 miljarder kronor år 2022. Socialdemokraterna säger dock inget om i vilken takt statsbidragen ska trappas upp till den nivån under nästa mandatperiod.

De pengarna räcker bara till att upprätthålla nuvarande kvalitet på välfärden.

– Jag vill naturligtvis kunna göra mycket mer. Detta är vad vi kan lova nu. De här 20 miljarderna känner jag mig väldigt trygg med, därför går vi inte ut med mer pengar än så.

På frågan om detta är Socialdemokraternas stora vallöfte, levererat redan nu, svarar hon:

– Det här är ett stort löfte som vi kommer med i nästa valrörelse. Men det här är en bottenplatta. I takt med att vi får nya ekonomiska siffror så får vi se om det går att satsa ytterligare.

Förra valets stora vallöfte — att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 — kan också få en skjuts av det nya löftet, enligt Andersson.

– Om vi skjuter till resurser till kommuner och landsting, så kommer det att ge jobb. 20 miljarder motsvarar ungefär 40 000 nyanställda undersköterskor, säger hon.

Bakgrunden till vallöftet är att Sveriges demografi bedöms kräva mer satsningar på vården, skolan och omsorgen. Befolkningen blir större samtidigt som antalet äldre i behov av vård och omsorg ökar. Fram till år 2025 väntas Sverige få 300 000 fler barn upp till 19 år och lika många fler äldre över 70 år.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande att de alltid börjar med att fördela de pengar som vi ännu inte vet att vi har, och att de inte har några reformer för att fler människor ska komma i arbete, så att vi har finansiering, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Han håller helt med om den demografiska analysen, att fler barn och äldre kommer att innebära större behov av barnomsorg, skolor, äldreomsorg och annan välfärd.

– Men det är just därför vi måste få fler reformer på plats som gör att fler människor kommer in och jobbar. Om man misslyckas i den delen kommer det inte att finnas de pengar som alla förstår behövs, säger Kristersson.

Han tycker inte heller att det ska vara mer statsbidrag som ska lösa problemen.

– Kommunerna behöver fler skattebetalare. Om folk jobbar går pengarna rakt in i kommunernas ekonomi och då har de också råd med stora välfärdsåtaganden säger han.

Det är ett jättebra första steg, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

– Men det här är endast till för att upprätthålla den nivå och kvalitet som vi har i dag.

Hon noterar dock att finansministern markerar att de 20 miljarderna är en bottenplatta, och att det kan komma mer pengar, vilket LO anser behövs.

– Vi tycker fortfarande att det är för sent. Det behöver satsas mer nu. Våra ekonomer på LO bedömer att det finns utrymme nu, säger Guovelin.

LO anser också att det är bra att staten skjuter till pengar till kommunerna.

–  Vi tycker att mer ska gå från vårt gemensamma till vår gemensamma välfärd, säger Therese Guovelin.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev