Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Så dåligt är it-stödet för ambulansvården

Publicerad: 5 juli 2016, 09:30

Sju av tio ambulanssjuksköterskor måste använda sin egen mobil för att söka information under utryckning. För endast var tredje har tillgång till internet genom arbetsgivaren.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetKarolinska institutetAmbulanssjukvårdE-hälsomyndigheten

Det visar en ny kartläggning av ambulanssjukvården som presenterar sina första resultat i Almedalen. Bakom enkäten, som gått ut till 2600 ambulanssjuksköterskor, står E-hälsomyndigheten, Vårdförbundet, Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och forskare vid Karolinska institutet.

Drygt hälften har tillgång till aktuella trafiksituationer via GPS.  Därför används den privata mobilen ofta för att navigera rätt i städer och på landsbygd.

– Och för att kolla upp vård; behandlingsriktlinjer, beslutsstöd och sådana saker. Jag använder min telefon för att räkna ut doser. Och Fass. Det som man normalt har på ett intranät, det måste jag söka via min egen telefon på vanliga nätet, säger Veronica Lindström till Dagens Medicin.

Hon är disputerad sjuksköterska och forskar på Karolinska institutet, och har varit med och tagit fram delrapporten. Dessutom arbetar hon i ambulanssjukvården i Stockholm.

Endast en av fem ambulanssjuksköterskor i enkäten anser att de har tillräcklig information om patientens hälsohistoria, det vill säga de flesta har ingen sammanhållen patientjournalföring. Bara tre procent har tillgång till patientens tidigare ambulansjournaler.

– Jag blev häpen över de extremt stora skillnaderna i landet. En del har system som bygger på penna och papper och så finns det landsting och regioner som har ganska bra utvecklade system, men som inte är kompatibla med vårdkedjan, och så finns det de som har system som faktiskt är kompatibla med vårdkedjan, säger Veronica Lindström.

Mer vill hon inte berätta om hur det ser ut i respektive landsting, eftersom det blir fokus när rapporten redovisas i sin helhet i höst.

Men varför ser det så olika ut?

– Det beror på att ambulanssjukvården finns i ett organisatoriskt mellanrum. Våra huvudmän tolkar lagar på olika sätt. Och vi har ingen möjlighet till kvalitetsuppföljningar på nationell nivå. Vi kan inte göra öppna jämförelser, säger Veronica Lindström.

Vilken förbättring skulle ge störst effekt?

– Sammanhållen journalföring. Om ambulanssjukvården har tillgång till det som har hänt innan så skulle det underlätta arbetet. Vi skulle slippa dubbeldokumentation, säger Veronica Lindström.

Slutrapporten kommer att innehålla en rankning över landstingens och regionernas e-hälsa i ambulanssjukvården baserat på svaren i enkäten.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev