Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Så ser vårdens framtid ut – om makthavarna får välja

Publicerad: 1 juli 2014, 08:43

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm (t v) och Daniel Forslund, chefsstrateg på Vinnova, var två av deltagarna i workshopen.

Foto: Lisa Blohm

Kvalitetsstyrd vård, färre landsting och statligt ansvar för journalsystem. Allt detta är högprioriterat när ett 30-tal ledande makthavare i vården säger sitt.


Praktikertjänst hade exklusivt bjudit in ett antal ”ledande beslutsfattare” till ett möte i Almedalen. I två timmar under måndagseftermiddagen diskuterade de vad som kännetecknar en god vård tio år framåt i tiden, hinder för att nå dit och vad som behöver göras för att nå målen.

Efter gruppdiskussioner och omröstningar landade ”framtidsmötet” i ett antal mål och prioriterade områden. På den långa listan om målen för vården om tio år hamnade bland annat jämlik vård i hela landet, nedbantning till högst sex sjukvårdshuvudmän och lösning av problemen med kompetensförsörjning.

Bland utmaningar och hinder lyftes bland annat bristande IT-infrastruktur, för lite läkartid till patienterna och ovilja till förändring både i klinisk vardag och hos beslutsfattare. Och när mötesdeltagarna röstade om vad som behöver göras, prioriterades tre saker högst.

■ Kvaliteten, vårdresultat ska ligga till grund för styrning, ledning och för förbättringsarbete.

■ Högst sex landsting ska finnas som sjukvårdshuvudmän, direkt efter valet bör regeringen inleda processen.

■ IT-system måste samordnas och lagstiftningen moderniseras. Ett gemensamt och/eller kompatibelt journalsystem måste införas i hela landet. Ett statligt ansvar.

Eric Wahlberg, affärsområdeschef på Praktikertjänst, pratar om att det var mycket samsyn. Samtidigt konstaterar han att många av de frågor som togs upp är välkända.

– Jag känner ju igen nästan alla de här punkterna, trots att de fick uppmaningen att tänka fritt, men det kan väl vara så att det rör frågor som är aktuella. Samtidigt kan man ju då tycka att det är konstigt att ingen har gjort någonting åt dem, säger han.

Att Praktikertjänst tog initiativ till den här diskussionen just nu beror på att företaget i år har tagit fram ett så kallat kvalitetsbokslut för primärvården. Att framtidsmötet sammankallas ett valår ser Eric Wahlberg mest som en lycklig slump.

– Vi vill vara med och påverka vårdens utveckling. Många vårdfrågor är ju blocköverskridande och vi vill skapa en arena för framtida vård. Vi har alla olika perspektiv. Läkarna tänker på ett sätt, tjänstemännen tänker på ett sätt och patienterna är förstås fokuserade på sin egen sjukdom.

Vad har Praktikertjänst som företag att vinna på det här initiativet?

– Kvalitet är viktigt och det är också bra för oss att sammanknippas med saker som denna, det är en varumärkesfråga. Det är också en personlig fråga, jag har pratat om att styra utifrån medicinsk kvalitet i många år.

Mötet var stängt för andra än de särskilt inbjudna, men Dagens Medicin fick svar på resultatet av mötet direkt efteråt. Då var diskussionen mellan bland andra myndighetschefer, departementsfolk, landstingsråd, fackliga företrädare och patientföreträdare fortfarande livlig.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och Skånes regiondirektör Jonas Rastad intygar båda att det var ett bra möte.

– Jättebra. Vi har käftat hela eftermiddagen, säger Jonas Rastad.

Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrategisk chef hos Vårdförbundet, var också nöjd.

– Det var roligt att i Almedalen hamna på en workshop och att vi var en bred samling personer med inflytande i svensk hälso- och sjukvård. Det känns som om det fanns en stor samsyn i resultatet av workshopen, och om att det är viktigt att utgå från den enskilda patienten, säger hon.

Leder det till något på sikt, tror du?

– Jag hör till dem som tror att samtal med varandra, det leder alltid till något bra. Att vi har mötts är viktigt, sedan måste vi fortsätta att mötas i denna och i andra konstellationer och där vill vi från Vårdförbundet gärna bjuda in också.

Praktikertjänst räknar med att i höst ta resultatet av workshopen vidare i exempelvis seminarier.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev