Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Så ska den kliniska forskningen räddas

Publicerad: 5 juli 2012, 13:40

Utbildning i världsklass, lägre skatter och långsiktighet. Det var delar av önskelistan när den kliniska forskningens framtid diskuterades i Visby.


”Svensk medicinsk forskning - en ny krisbransch?” var rubriken på  Dagens Medicins seminarium i Visby. Bakgrunden var Astra Zenecas  nedläggning av forskningsverksamheten i Södertälje.

Astra Zeneca var representerade på seminariet av forskningsdirektören  Anders Ekblom. Han hade en diger önskelista på hur Sverige kan skapa  bättre förutsättningar för klinisk forskning. Utbildning i världsklass  och lägre bolagsskatt var ett par av punkterna på önskelistan.

Tidigare utbildningsministern Lars Leijonborg (FP) har fått  regeringens uppdrag att utreda hur Sverige ska slå vakt om den kliniska  forskningen. Han delade med sig av några av sina tankar på seminariet  och slog bland annat fast att en bra grundforskning är basen för att nå  en framgångsrik avancerad forskning.

– Om man ställer innovation mot grundforskning så är man helt fel  ute. Vi ska fortsätta att göra både och i Sverige, sade Lars Leijonborg.

Centerns vice partiledare Anders W Jonsson efterlyste ett mer samlat ansvar för den kliniska forskningen.

– I dag får landstingen ensamma bära den kliniska forskningen. I ett  läge där effektivitetskraven i svensk vård blir allt högre så är det  forskningen som får stryka på foten, sade Anders W Jonsson, som vill att  Sverige ska testa att slå samman ett universitet och ett  universitetssjukhus till en gemensam organisation för att främja den  kliniska forskningen.

Förre socialministern Ylva Johansson (S) efterlyste blocköverskridande överenskommelser för att trygga forskningens framtid.

– Konkurrensen hårdnar och då måste vi bli bättre i Sverige. Det  behövs blocköverskridande överenskommelser för att skapa en  långsiktighet. Det behövs strukturer som går att lita på längre sikt,  sade Ylva Johansson.

I höst ska regeringen presentera sin forskningsproposition. Astra  Zenecas forskningsdirektör var tydlig på vad han vill se i den.

– Regeringen behöver ta ett beslut om att satsa ordentligt med stålar på forskningen, sade Anders Ekblom.

Relaterat material

Tv-sändning Almedalen 5 juli

Mindre läkemedelsforskning efter nedläggning

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev