Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Så ska vården räddas

Publicerad: 3 juli 2012, 04:00

Politiker behöver mer på fötterna när de fattar viktiga beslut om sjukvårdens framtid. I tio punkter får de goda råd om åtgärder som kan förbättra vården.


Nätverket Forum för health policy har utifrån flera seminarier med experter på hälso- och sjukvårdsområdet tagit fram ett kunskapsunderlag som ska bidra till mer underbyggda beslut.
– Politikerna kan fatta beslut på sitt håll samtidigt som kunskapssamhället ställer sina, allt högre, krav på vården. Forum för health policy vill stärka den hälsopolitiska analysen och bidra till fördjupad kunskap, säger professor Johan Calltorp, projektledare för nätverket som nu presenterar tio ”goda råd”, eller ”policyåtgärder” som kan förbättra den svenska sjukvården.
Förespråkar mer enhetlighet
Dessa fokuserar på patienternas behov av ökad delaktighet i vården och möjlighet att ta del av vårdgivarnas kvalitetsarbete. De tar även upp flera dimensioner som rör hur ersättningssystemen kan styra sjukvården. Råden förespråkar större enhetlighet landstingen emellan, än den som finns i dag.
– Detta är viktigt för att kunna göra jämförelser mellan olika landsting och vårdgivare. Där förespråkar vi ersättningssystem som säkerställer hela vårdprocesser, säger Johan Calltorp.
Andra punkter rör behovet av kvalitetsmätningar, jämförelser, och sammanhållna vårdkedjor
för de mest sjuka. Dessutom understryks landstingens ansvar för utveckling av nya vårdmetoder.
Bakom nätverket Forum för health policy står Vårdalstiftelsen, Ersta diakoni, Lif, Pfizer, Vinnova, Carema och Vision.
Mia Wärngård 08-566 241 47
mia.warngard@dagensmedicin.se

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev