torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Så vill Stiernstedt sänka vårdkostnaderna i Stockholm

Publicerad: 4 juli 2016, 08:00

Göran Stiernstedt. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Höga kostnader, hög vårdkonsumtion och fragmentiserad vård. Men god tillgänglighet och god kvalitet. Det konstaterar Göran Stiernstedt i en analys av Stockholmsvården.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting har gett Göran Stiernstedt i uppdrag att utreda effektiviteten i Stockholmssjukvården. På ett seminarium under Almedalsveckan presenterar han sina första slutsatser. I Göran Stiernstedts delrapport får sjukvården i Stockholm en hel del beröm. Han konstaterar att sjukvården i Stockholm har god medicinsk kvalitet, god tillgänglighet och låga kostnader per insats. Men han skriver också att den totala kostnaden för sjukvården per invånare är för hög. Något som beror på den höga vårdkonsumtionen i Stockholm.

– Det jag förvånas över är att det inte bara är i primärvården som besökstalen är höga utan även i den övriga vården. Det är både en hög primärvårdskonsumtion och en hög konsumtion av övrig vård, säger Göran Stiernstedt till Dagens Medicin.

Enligt honom beror detta delvis på att Stockholm har skapat ett system som premierar många besök. Nya ersättningssystem kan vara en del av det recept som behövs enligt Göran Stiernstedt.

– Om du stimulerar till produktivitet så kommer alla att försöka att få så många besök som möjligt och producera så mycket vård som möjligt inom sin box och inom sitt uppdrag, säger han.

Han konstaterar också att en alltför splittrad sjukvård är ett annat problem i Stockholm.

– Det behövs ett sammanhållet uppdrag som någon håller ihop. Vården av de mest sjuka äldre är det område där fragmentiseringen syns tydligast, säger Göran Stiernstedt.

I inbjudan till sitt seminarium i Visby skriver Socialdemokraterna att vården i Stockholm är den mest privatiserade i landet. Men detta är inte en del av problemet enligt Göran Stiernstedt. I sin rapport skriver han i stället att ”den medvetna satsningen på konkurrens har sannolikt skapat incitament för effektiva arbetssätt. Privata entreprenörer har utgjort viktiga benchmarkingobjekt för offentligt driven vård”.

– Det är viktigt att poängtera att det här är hans egna bedömningar och vi kommer att ta ställning till vilka av hans förslag vi vill gå vidare med och göra till en del av vår politik, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, om Göran Stiernstedts rapport.

Enligt henne är det den politik som fördes under Filippa Reinfeldts styre som är orsaken till de skenande vårdkostnaderna i Stockholm.

– Det här är ett resultat av Filippa Reinfeldts politik med införandet av vårdval utan tak i specialistvården, säger Erika Ullberg (S).

Hon håller med om bedömningen att Stockholms sjukvård är för fragmentiserad och hoppas på förslag på åtgärder när Göran Stiernstedt ska lämna i sin slutrapport senare i år.

– Jag hoppas att han kan lämna förslag på hur vi kan ha en högkvalitativ vård med en hög effektivitet där sjukvården samverkar mer och där Stockholm inte sticker ut på det sättet som vi gör i dag med höga kostnader, säger Erika Ullberg (S).

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev