Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Samordnare vill ge primärvården akutansvar

Publicerad: 1 Juli 2015, 13:24

Primärvården måste få en aktivare roll i akutvården, anser nationella samordnaren Göran Stiernstedt.

Foto: Daniel Stiller/BILDBYRÅN

Primärvården måste få en aktivare roll i akutvården, anser nationella samordnaren Göran Stiernstedt. Då kan befolkningens förtroende öka för den delen av vården.


– Man kan tänka sig ett remisstvång eller en legevakt, en slags primärvårdsjour, som i Norge, säger Göran Stiernstedt.

Han har åkt land och rike runt och intervjuat över 1 000 personer inom ramen för uppdraget om ett effektivare resursutnyttjande i hälso- och sjukvården. Med tiden står det allt klarare att något radikalt måste göras åt statens styrning av primärvården.

Trots försvarsmiljarderna och andra politiska satsningar på primärvården hamnar den lågt i mätningar av befolkningens förtroende. Sjukhusfixeringen består, konstaterade Göran Stiernstedt vid ett seminarium i Almedalen om krisen i första linjens vård.

– Försöken på olika håll att få människor att söka sig till primärvården i stället för till sjukhusen har också misslyckats, säger han.
Göran Stiernstedt är nu inne på att låta primärvården komma in i skeden när människors behov är som störst: när man upplever att man är svårt sjuk och snabbt behöver träffa en läkare.

I både Norge och Danmark har den första linjens vård ett mycket större ansvar vid akuta sjukdomstillstånd.

Hälso- och sjukvårdslagen kräver att patienter erbjuds en kontinuitet och en fast vårdkontakt. Men i internationella studier av de faktorerna hamnar Sverige i botten bland jämförbara västländer. Det finns inte ens ett sätt att mäta kontinuiteten som anses vara så grundläggande inom vården, konstaterade flera deltagarna på ett seminarium om krisen i primärvården.

På den tiden Anders Ekholm, nu vice vd på Institutet för framtidsstudier, var analyschef på socialdepartementet försökte han få till en sådan riksomfattande mätning. Men misslyckades.

– Helt obegripligt med tanke på primärvården tvingas rapportera uppåt 150 andra variabler, sade han på seminariet, som arrangerades av Västerbottens läns landsting och Utredningen om ett effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev