torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Samordning av priser kan kosta miljoner

Publicerad: 10 juli 2018, 13:27

Företagen kan samordna priser genom att turas om att ha lägsta pris varannan månad, till exempel, eller genom att ligga på ett relativt högt pris.

Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Läkemedelsföretag samordnar sina priser inför utbyten till generika på apoteken, enligt en ny rapport från HUI research och Umeå universitet. Men TLV:s expert ifrågasätter beräkningarna i underlaget.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelTLV

Merkostnaderna för prissamordningen är 50 till 200 miljoner kronor per år, enligt beräkningar i rapporten ”Risker och kostnader för prissamordningar på den svenska generikamarknaden”. Det rapporterar nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden.

Varje månad utser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, de generiskt utbytbara läkemedlen med lägst pris till periodens vara. Ett sätt på vilket företagen kan samordna priser på är att två företag turas om att ha lägst pris, kanske varannan månad. Ett annat sätt är att alla tar samma relativt höga pris. Orsaken är att företag som ofta möter varandra på marknaden kan lära sig förstå varandras prissättningsbeteenden, inklusive hur de reagerar på varandra vid ändrade priser. De kan då uppnå en tyst prissamordning utan att vara i kontakt med varandra, enligt rapporten. Effekten på priserna kan bli densamma som vid en kartell, men juridiskt är det helt lagligt.

Men enligt rapporten skulle längre prisperioder för periodens vara sänka kostnaderna för patienter och läkemedelsförmånen med många miljoner.

‒ Förläng först perioden med ett par månader och utvärdera innan beslut om ytterligare förlängning, sade David Granlund, forskare på Umeå universitet, som presenterade rapporten i Almedalen.

Utbyten av receptbelagda läkemedel inom förmånen sparar många miljarder varje år. Och Sverige har därmed lägre priser än de flesta europeiska länderna. Men enligt rapporten skulle besparingarna alltså kunna vara ännu större.

‒ Det handlar inte om att ta bort utbytet. Det är ekonomiskt smart. Men vi kan göra det smartare menar jag, sade Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening.

Men chefsfarmaceut Niklas Hedberg från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, var kritisk till rapporten på flera punkter.

‒ Jag tror ni har överskattat kostnadsbesparingarna rejält, sade han under en debatt i Almedalen.

Enligt både honom och Kenneth Nyblom, vd för Föreningen för generiska läkemedel, ligger den stora besparingseffekten av månadens vara i de stora volymerna av läkemedel, medan rapporten fokuserar på mindre mängder och bland annat lyfter fram exempel på misstänkt prissamordning vid 25 mg-förpackningar på 30 tabletter med metoprolol.

‒ Vi tror att antalet konkurrenter är viktigare än perioden i sig, sa Niklas Hedberg.

Niklas Hedberg hänvisade också till EU-regler som innebär att offentliga inköp för längre tidsperioder än 90 dagar måste upphandlas. Därmed skulle Sverige bli tvunget att införa en helt ny beslutsordning för så långa prisperioder vid utbyten på apotek.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev