Almedalen
Samverkan ska hjälpa våldsutsatta kvinnor
Publicerad: 5 juli 2017, 05:00
Många i vården känner osäkerhet kring hur de ska möta våldsutsatta kvinnor. Tydligare rutiner behövs enligt Nationellt centrum för kvinnofrid som är på plats under Almedalsveckan.
På seminariet som Nationellt centrum för kvinnofrid bjudit in till möts representanter från sjukvården och polisen för att samtala om bland annat sekretesslagstiftningen.
– Hälso- och sjukvården månar om sekretessen för att de ser kvinnorna som patienter medan till exempel polisen kan tycka att sekretessen är för strikt och försvårar möjligheterna till brottsutredning. De olika aktörerna har olika perspektiv, säger Åsa Witkowski, Verksamhetschef för kvinnofridsenheten på Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.
Hon anser att dagens sekretesslagstiftning är bra. Men att det råder missuppfattningar om hur den fungerar. Hennes bild är att sjukvårdspersonalen inte alltid vet vad de ska göra när de möter våldsutsatta kvinnor.
– Många i sjukvården känner en osäkerhet kring hur de ska agera när det kommer patienter som kanske inte i första hand kommer dit av medicinska orsaker och när det kan finnas ett behov av att kontakta rättsväsendet, säger Åsa Witkowski.
Sjukvården behöver därför bli bättre på att skapa rutiner för att bemöta kvinnorna på rätt sätt enligt Nationellt centrum för kvinnofrid.
– Vi vill att sjukvårdspersonalen ska kunna känna trygghet i de här situationerna. Då behövs det tydliga rutiner och kunskap om vad man kan, bör och ska göra, säger Åsa Witkowski.
Under seminariet kommer deltagarna att få ta del av arbetet med den så kallade Uppsalamodellen för att möta våldsutsatta kvinnor. En viktig del av modellen har varit att skapa former för samverkan mellan sjukvård, socialtjänst, polis och övriga rättsväsendet.
– Vi har arbetet länge med samverkan. Vi vet att för att kunna fånga upp de här kvinnorna på bästa sätt så behöver alla aktörer samverka, säger Åsa Witkowski.
Hon lyfter också fram vikten av att sjukvården rutinmässigt ställer frågor om våldsutsatthet. Det finns i dag riktlinjer för detta i mödrahälsovården där 90 procent av kvinnorna får frågor om våldsutsatthet.
– Jag skulle önska att även andra delar av vården var mer aktiva i att ställa de här frågorna. Inte minst inom psykiatrin, säger Åsa Witkowski.
Seminariet ”Sekretess – hinder eller hjälp i arbetet mot våld?” äger rum klockan 9:45 på torsdagen på Studentcentrum.
SAMUEL ÅSGÅRD