onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

SD vill avskaffa ofrivilligt skiftjobb i vård

Publicerad: 7 juli 2017, 12:33

Jimmie Åkesson (SD)

Foto: Riksdagsförvaltningen

Sverigedemokraterna vill ha bort det ofrivilliga skiftarbetet i vården och göra det tydligare att människor har rätt till en fast läkarkontakt.


Det ska bidra till att lösa den kris som enligt SD plågar vården.

Sverigedemokraterna vill under sin dag i Almedalen etablera sig som det nya vårdpartiet. Partiledaren Jimmie Åkesson och riksdagsledamoten Per Ramhorn presenterar nya förslag,

- Det finns inget annat ord för den situation vi befinner oss i än kris, en vårdkris, säger Jimmie Åkesson på partiets dag i Almedalen.

SD vill bland annat införa en patientansvarig läkare, en fast vårdkontakt. Den rättigheten finns redan på pappret, i den nya patientlagen, men SD vill göra det tydligare.

Patienten ska ha möjlighet att lista sig hos en läkare i stället för hos en vårdcentral.

Anslår pengar

Partiet vill också ta bort det ofrivilliga skiftarbetet inom vården. Partiet vill anslå 400 miljoner för detta i sin höstbudget. SD kallar det stimulansbidrag som, till exempel, landsting ska kunna söka för att prova nya arbetstidsupplägg.

SD tror inte att det kommer att bli problem att täcka upp för kvällar och nätter, om det ska bli frivilligt att jobba skift eller ha delade turer.

- Det handlar inte om att avskaffa natt- eller kvällsarbete, säger Jimmie Åkesson och betonar att det handlar om att få bort scheman där dag-, kvälls-, natt och helgjobb blandas.

Förslaget ska bidra till att göra vårdyrkena mer attraktiva, enligt Per Ramhorn, som hävdar att Sverige är unikt vad gäller invecklade skiftscheman som försvårar ett normalt familjeliv och dessutom bidrar till risk för ohälsa.

TT: Vad händer om alla vill jobba dag, måndag till fredag?

- Vi anslår en del pengar till landstingen, så att man kan lösa detta. Och vi ser att andra länder i Norden inte har det här systemet, säger Jimmie Åkesson.

TT: Vad vill ni göra för vårdpersonalen?

- Dels handlar det om arbetsmiljön, men mycket handlar också om arbetsvillkoren. Vi vill möjliggöra för fler att jobba heltid, om man vill det. Om alla som vill jobba heltid skulle få göra det, handlar det om 20 000 årsarbetskrafter, det blir många nya händer i vården. Vi menar att man ska få jobba bara dagtid, om man vill det, så att man inte sliter så mycket på hälsan.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev