Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

SKL föreslår samordning av ST-block

Publicerad: 4 juli 2017, 06:36

Från vänster: Anna Nergårdh, regeringens utredare, Annika Strandhäll (S) och Anders W Jonsson (C).

Foto: Pax Engström Nyström

Genomför en nationell samordning av ST-blocken. Det föreslog SKL när allmänläkarbristen diskuterades i Visby


Ämnen i artikeln:

SKRLäkarförbundet

Regeringens utredare Anna Nergårdh har i uppdrag att ta fram förslag på förändringar i sjukvården som ska leda till en nära sjukvård där primärvården är basen. Hennes utredning var i fokus när Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, bjöd in till diskussion om primärvårdens framtid på måndagen.

– Om vi ska kunna åstadkomma detta så handlar det inte bara om primärvården. Det handlar om att förändra hela strukturen i sjukvården, sade Anna Nergårdh under seminariet.

Större delen av seminariet kom sedan att handla om vad som ska göras åt läkarbristen i primärvården.

– Jag är rädd för att vi ägnar tid åt att bygga luftslott. Ingenting av det här kommer att gå att genomföra om vi inte får fler läkare i svensk primärvård, sade Anders W Jonsson, vice partiledare för Centerpartiet och ledamot i riksdagens socialutskott.

Han vill liksom Läkarförbundet se att Sverige tar efter den norska fastläkarmodellen där läkarna i primärvården är egna företagare med ett visst antal listade patienter. Men det är tveksamt om detta får något gehör från regeringen.

– Jag tror att vi ska vara försiktiga med att importera ett system från ett annat land. Vi måste se till helheten och skapa en modell som leder till en tillgänglig primärvård i hela landet och inte bara en förtätning i Stockholms innerstad, sade Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och vikarierande sjukvårdsminister.

Anna-Greta Brodin, sektionschef vid avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, efterlyste fler ST-block i allmänmedicin och föreslog någon form av centralisering av ST-systemet.

– Vi tror att det behövs en central samordning av ST-blocken, sade Anna- Greta Brodin.

Detta är något som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tidigare tagit upp men vare sig SKL eller regeringen gav under seminariet några besked om när eller hur en sådan samordning skulle kunna ske.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKRLäkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev